Werkhaus Schütze

Gerswalde / Germany / 2012

40
40 Love 5,522 Visits Published
Within the calm, undulating landscape of Gerswalde in Uckermark, northeast Berlin a new work shop houses not only the designs of Gerhard Schütze, but also the home of their creator too. It has now been partly rebuilt and reconstructed for the product designer and carpenter Gerhard Schütze. transforming it into a functional and coherent balance of home, workshop and showroom aptly named Werkhaus (timbered house). The house was orignally built in 1987 at Gerswalde in the Uckermark, northeast Berlin as a metal workshop and staff facilities for the local agricultural cooperative, LPG (Landwirtschaftliche Produktionsgenossenschaft). The transformation into the "Werkhaus" brings together the three volumes: a workshop, a showroom, and a one-story living area. The entire building is covered with a new, green corrugated metal skin, that rounds off at the eaves, softly transitioning between the roof and exterior walls, whilst it gently blends the house into the flat hills of Uckermark. The windows and factory store that bring sunlight into the interior and share views towards the gently undulating glaciated landscape beyond have perforated metal sheets in front allowing them to almost dissapear to the outside, seamlessly avoiding an interuption to the skin and shape of the building. Some of these windows (including the big gates of the workshop) open via a steel constructed mechanism. The gable ends, are covered with a weathered larch, characterized by the surrounding barns. The centrally located showroom mediates in height and shape between the living area and the workshop, coherently relating the two together and is the only part of an entirely new building. Here, the generously glazed room shars the view upon the landscape. In the two-storey part of the house the offices and lounges are located. The constructive truss form here at the same time frame for the glazing of the showroom, and wear the black stained plywood ceiling, forming a cavernous space together with the raw untreated mastic asphalt floor. Large space-forming wooden trusses frame the floor to ceiling glazing and is housed within a black stained plywood ceiling. The character of the crude elements in the middle of the showroom with the sunken fireplace, as well as the rock-like steps in to the chambers upstairs create a reminiscently archaic quality to the space. It is through this considered distillation and abstraction of the necessary functional living/working space that a sense of luxury can emerge. The contrast between raw materials and fine, hand made finishes and details is celebrated throughout the entire interior design. This is most prominent in the sleep-alcove of the bedroom, which is fully lined inside with solid pine boards secured by wooden pegs on the substructure with minimal joints. These boards are also found in the lounge, the kitchen and the workshop as well as to disguise access to other areas in the building, all the while tying the three contrasting uses for the building together.
40 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Within the calm, undulating landscape of Gerswalde in Uckermark, northeast Berlin a new work shop houses not only the designs of Gerhard Schütze, but also the home of their creator too. It has now been partly rebuilt and reconstructed for the product designer and carpenter Gerhard Schütze. transforming it into a functional and coherent balance of home, workshop and showroom aptly named Werkhaus (timbered house). The house was orignally built in 1987 at Gerswalde in the Uckermark, northeast...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 40 users