Villa ‘IJburg’ – plot 3

Amsterdam / Netherlands / 2008

14
14 Love 3,442 Visits Published
This plan was designed for an urban water-development area in Amsterdam. Strict limitations of the building envelope and 2,5 storeys, while maximizing effective floor space for the principal, forced the designers to come up with a strong architectural principle that organized the dwelling with only modest means. The location at the end of the pier, where the view should be focused on the water while shielding off the dwelling from adjacent houses, provided the initial starting point. The architectural concept comprises of two basic shapes, filled in with glass panels. The main volume is enveloped by a white stucco slab that runs along the 1e storey floor, covers the entire back wall and roof, forming a continuous line that frames the living area and the open view. This simple yet elegant shape is complemented by a second shape in wood formed by the terrace floor and curving up to form the banister. Together, these two simple gestures define a distinct, almost iconic appearance. On the lower floor, which is partly below waterlevel, three bedrooms and the bathroom are situated. The ground floor is largely an open layout where only the toilet and some storage space separate the entrance area from the main space. Two large swinging doors can be used to close off the hallway.A neatly designed cupboard containing television is the only main element in the open space. Behind this, two stairs lead to the lower storey and to the working-area on the top floor. The ceiling of the living room is made in the same wood as the outside shape to really carry through the concept of the two curved shapes making up the dwelling. The top floor only occupies half the floor-surface, creating a wide terrace where again the wooden decking continues inside. When the large sliding doors are open, inside and outside space blend together.
14 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    This plan was designed for an urban water-development area in Amsterdam. Strict limitations of the building envelope and 2,5 storeys, while maximizing effective floor space for the principal, forced the designers to come up with a strong architectural principle that organized the dwelling with only modest means. The location at the end of the pier, where the view should be focused on the water while shielding off the dwelling from adjacent houses, provided the initial starting point. The...

    Project details
    • Year 2008
    • Work finished in 2008
    • Status Completed works
    • Type Modular/Prefabricated housing
    Archilovers On Instagram
    Lovers 14 users