Hackney Marshes

London / United Kingdom / 2010

24
24 Love 3,360 Visits Published
Hackney Marshes is a unique place. With its origins in ancient woodland and medieval common land, it remains a vast open space. It is a place set apart from the city by a boundary of trees and by the River Lea. Yet it also connects communities, being an important green space in a densely-populated area. In addition, as the London home of amateur Sunday League football, it draws people from across the capital. Stanton Williams was commissioned in 2008 to provide a new ‘Community Hub’ at the South Marsh. New changing rooms, plus facilities for spectators and the local community, will be housed in a welcoming, inclusive structure that recognises the special qualities of this place by bridging the boundary between the natural and artificial. It will connect not only with its immediate surroundings and the local community, but also the adjacent Olympic Park and the rest of the Lea Valley. The Marshes as they exist today are the product of a series of interventions in the natural environment, and in this respect they recall Cicero’s ‘second nature’ – a landscape shaped by human hands. Part of the ancient Waltham Forest, the Marshes had become common pasture by the Middle Ages. Early twentieth-century maps show the area as a recreation ground, and, after having been used as a dump for rubble during the Second World War, the site was levelled. The result is an open landscape of mown grass, punctuated by the regular rhythm of goalposts and edged by a seemingly more ‘natural’ boundary of woodland and the River Lea. Even here, though, natural and artificial and interlinked, for the river’s course has been straightened to minimise the risk of flooding. The Marshes have long been known as the home of grassroots amateur football: the site holds the record for the greatest number of pitches in one place, with over 900 matches played per year. However, by the start of the twenty-first century, the facilities provided for the hundreds of players who come with their supporters each week were in need of urgent overhaul. The London Borough of Hackney therefore developed an ambitious vision for the site, recognising its community value and its pivotal location adjacent to the Olympic Park. The authority sought a piece of high quality, well designed architecture that would recognise the unique qualities of the site, that would instil a sense of pride and ownership, and which could increase participation in sport. Education and community facilities were required in addition to those for players. The Hub has been developed after discussion with local stakeholders and consideration of the needs of users. It is firmly embedded within its landscape setting: it is not an ‘object’ at odds with the surrounding environment. It is located on the south-eastern boundary of the pitches, defining a threshold between the South Marsh and the car park beyond by plugging the gap between an avenue of trees to the south and a coppice to the north. The Hub’s overall massing minimises its impact on the site. Its height has been kept as low as possible, creating a pronounced horizontal emphasis that complements the open, flat nature of the site. The changing rooms are located at ground-floor level. A number of possible layouts were developed in order to arrive at the linear arrangement of the final structure. This option has the advantage that it avoids undue encroachment on the pitches, as would be the case for a more compact, back-to-back layout. The entrance has been located part-way along the structure to avoid excessively long Project Description © Stanton Williams 2011 3 corridors within. The community and spectators’ facilities, located at first-floor level, are placed at the northern end of the Hub, close to the tall trees of the coppice, into which they merge. Materials have been chosen for their ability to weather into the surrounding landscape and also for their durability, as there is a particular need to secure the building given the lack of natural surveillance that results from its isolated location. The ground floor envelope is treated as a landscaped wall. Gabion blocks, more usually associated with landscaping or civil engineering projects, are deployed in a fashion that recalls agricultural dry stone walls. They will weather well, are resistant to vandalism, and form a good structure for climbing plants. The result will be a living, ‘green wall’, through which light will filter into the changing rooms beyond. Elsewhere, weathered steel is used. This is an industrial material that recalls the manufacturing traditions of the Lea Valley and which, in its contrast with the more ‘natural’ landscaped wall of the lower level, recalls the combination of nature and artifice that gives the site its particular character. But it, too, has a natural quality. As a material which changes over time, weathered steel has a lively appearance and a rich textural finish. It will be deployed not only to clad the upper level of the structure, but also to form secure gates, louvres and shutters. Punched openings will allow light to enter by day and will also create controlled night-time views into the building, which will glow welcomingly as light emerges through the shutters and the gabion walls. Entering and using the building will celebrate the acts of arrival, changing and spectating. The main entrance opens into a doubleheight reception area with views through to the pitches beyond. A corridor to each side leads to the changing rooms. The ends of the corridors are glazed, not only bringing in natural light but also allowing further views out. The changing rooms themselves are configured so that they can be connected or separated as required. They have been designed to be suitable for use by groups of different ages and genders, with provision for disabled players. The principal finish is fairface concrete, left exposed in the interests of robustness and honesty. The café is visually connected to the entrance by the double-height reception area; panoramic views out provide a link to the pitches. External shading will prevent overheating whilst passive ventilators on the roof provide natural ventilation. The flexible teaching spaces, meanwhile, have an aspect toward the coppice and the River Lea, emphasising the rich local biodiversity. An acoustic screen can be folded back to create a larger space for conferences or seminars. The way in which the Hub seeks to reconcile the natural and the artificial through its massing, materials and location embodies a broader aim to synthesise sporting activity and the natural environment. Sports venues often demonstrate something of the tabula rasa in their approach, replacing natural materials with tarmac or artificial hard surfaces, and permeable boundaries with fences. As a result, playing becomes a solely physical experience. Instead, the Hub emphasises the ritualistic nature of sport. Within it, individuals are fused into teams, emerging onto the pitch to demonstrate their collective and individual skills, and to gain sensory and even spiritual stimulation from this rich location. Project Description A sustainable approach to the design and construction of the Hackney Marshes Centre was fundamental to the project. This involves the implementation of basic measures from the outset in the design of the building which minimises and reduces energy demand and water consumption, and which uses energy sources that are efficient and appropriate for the load and demand required. Renewable Energy Biodiesel heating fuel, which has been sourced from waste products, is used for both space heating and hot water generation at the Hackney Marshes Centre. The use of this on-site generation of renewable energy contributes to a significant reduction of 68% in carbon emissions. It has been calculated that 37% of the buildings annual energy needs can be met from renewable sources, which is significantly in excess of the 20% requirement as determined by the Mayors London Plan. Reduced Energy Consumption A number of measures have been adopted which ensure that the energy consumption of the building is minimized. This has been achieved through both the fundamental principles of the building’s design, as well as through the detailed design and specification of the components. The prevalence of natural light in the building provides both a quality internal environment as well as reduced energy consumption. All the changing rooms have access to natural light through the use of slot windows which allow for penetration of light which is filtered through the gabion cladding, while still achieving the privacy necessary. Rooflights are used throughout to bring natural light into the internal corridor spaces. Regarding lighting, further reductions in energy use are achieved through the use of high efficiency luminaires and controls such as presence detection to maximize efficiency of usage. The upper floor of the building, which houses the public spaces and offices, is naturally ventilated via a series of roof mounted wind catchers. The use of mechanical ventilation is kept to a minimum and primarily required for changing rooms only. Equipment where required is specified to minimize energy loss. There is no mechanical cooling for the building. Due to the nature of the building, the intensity of use of the building is variable. To ensure efficiency of energy consumption, the building is divided into separate control zones capable of independent control and timing. As well as being fueled by a renewable energy source, the heating and hot water systems are designed to reduce energy consumption. This is achieved through the use of high efficiency boilers, hot water which is distributed by variable speed pumps to minimize energy loss, inverter controlled pumps which match energy use to load, and effective control systems which allow for sequence control, weather compensation and optimal start / stop controls. Sustainability Statement Water Consumption Water usage is a particularly significant consideration in a building of this type and it is of fundamental importance to ensure its consumption is minimized. Rainwater harvesting allows for the use of grey water in the building or the landscape and reduced water consumption fittings are specified throughout the building. Building Fabric The design and specification of the Building Fabric has been carefully considered to maximize sustainability. The thermal performance of the building is optimized and peak summertime temperatures reduced, through the use of the thermal mass of blockwork walls and insitu concrete walls and slab to the ground floor. U-values are increased above the minimum requirement through the specification of the insulation. Summertime overheating is avoided through the use of a series of moving top-hung and sliding perforate weathering steel shutters. The shutters are dual function as they also provide security for the glazing as required by the brief. The perforation profile is such that the shading and security requirements are met, while still allowing natural light into the building and views out. The building includes a large green intensive roof which is planted with meadow planting. This provides a number of significant environmental benefits such as oxygenation, improved microclimate, air filtration, and reduction of pollution. It also reduces heating and cooling requirements by stabilizing building temperature through mass. Recycled building materials are used in the building in the form of recycled crushed concrete which fills the gabion walls, cladding the majority of the ground floor. This has been locally obtained from the demolition of an apartment block in London so there has been minimal transportation in the recycling process. The gabion walls are designed as ‘green walls’ with climbing plants which climb up the wire of the gabion walls. Flexibility of Use Flexibility is one of the key aspects of sustainable design to allow for buildings to be adapted for varying and multiple uses as required. The upper floor of the Hackney Marshes Centre, which houses the public spaces, includes large sliding screens which operate such that the spaces can be used flexibly as required. Additionally a number of the ground floor changing rooms are designed such that they can be opened up to become larger rooms to house varying sizes of groups.
24 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Hackney Marshes is a unique place. With its origins in ancient woodland and medieval common land, it remains a vast open space. It is a place set apart from the city by a boundary of trees and by the River Lea. Yet it also connects communities, being an important green space in a densely-populated area. In addition, as the London home of amateur Sunday League football, it draws people from across the capital. Stanton Williams was commissioned in 2008 to provide a new ‘Community Hub’ at the...

    Project details
    • Year 2010
    • Work finished in 2010
    • Client London Borough of Hackney
    • Contractor John Sisk & So
    • Cost £5.6m
    • Status Completed works
    • Type Sports Facilities
    Archilovers On Instagram
    Lovers 24 users