Monkwell Square

England / United Kingdom / 2012

0
0 Love 755 Visits Published
In the early 1990’s, “125 London Wall” was built in the heart of London creating two new edges to Monkwell Square, a quiet residential square in keeping with the adjacent Barbican estate. This London Wall development added 6 new north facing townhouses to the square, all of which were deprived of direct sunlight. The maximization of light, therefore, became our primary design concern as we sought to introduce an artificial sense of spaciousness into a very compact plan.

Internally, almost all walls, fittings and services were removed, leaving a hollow shell ready to receive the client’s tailored requirements. In line with their tastes, a clean minimalist interior with a restrained palette of materials provided a sharp contrast to the decorative postmodern facade, with the various stacked floors tied together by a continuous winding ribbon of timber flooring.

The white walls and polished steel provided the necessary lightness of space, and a sense of intimacy was added through carefully chosen 'warm' lighting that could be controlled to suit a particular mood and activity.
0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    In the early 1990’s, “125 London Wall” was built in the heart of London creating two new edges to Monkwell Square, a quiet residential square in keeping with the adjacent Barbican estate. This London Wall development added 6 new north facing townhouses to the square, all of which were deprived of direct sunlight. The maximization of light, therefore, became our primary design concern as we sought to introduce an artificial sense of spaciousness into a very compact plan. Internally, almost...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram