The Green Studio

London / United Kingdom / 2013

141
141 Love 6,043 Visits Published
Sited opposite the Butterfly House, The Studio is a garden based creative home work space for our Architectural Practice. Situated in South East of London the building was driven by the directors need to balance a young family with an increasing workload. The studio’s shape and orientation has resulted from a detailed sunlight analysis minimizing its impact on the surrounding buildings and ensuring high levels of day lighting to the garden and work spaces. The split levels and grounded form helps to conceal its mass and facilitates the flowing ground scape transition between the garden and studio. Clad in a stainless steel mesh the terraced planter beds and wild flower green roofs will combine to green the facade replacing the lost habitat. Carefully orientated high performance glazing combined with super insulation and a robust natural ventilation strategy means the building requires no heating or cooling. Hot water for the kitchen and shower are provided by a large solar array and thermal store. The project was completed in October 2013 and delivered to a tight budget and deadline. All the joinery was designed, fabricated and installed by the practice’s sister company Fraher + Co.
141 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Sited opposite the Butterfly House, The Studio is a garden based creative home work space for our Architectural Practice. Situated in South East of London the building was driven by the directors need to balance a young family with an increasing workload. The studio’s shape and orientation has resulted from a detailed sunlight analysis minimizing its impact on the surrounding buildings and ensuring high levels of day lighting to the garden and work spaces. The split levels and grounded form...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios
    Archilovers On Instagram
    Lovers 141 users