Jewel Box

London / United Kingdom / 2012

88
88 Love 7,160 Visits Published
Intended for a reputable silversmith and QC the brief called for complete renovation and extension to provide a dining area and garden room. This Grade II listed building is located in the prominent Colebrook row conservation area. Conceived as a series of jewelled boxes carefully inserted into the existing fabric, the proposals open up and revitalise what was a series of dark disjointed spaces. Timber and concrete have been combined in a simple palette of materials that wrap around the existing fabric, inviting the user through the space and into the garden. The remaining period architectural features are retained and celebrated whilst the rear addition utilises a double canted wildflower roof to bounce light deep into the floor plate. A hidden garden study provides a place of contemplation overlooking the south facing courtyard garden. Sustainable Scottish Larch combines with a series of green roofs to soften the junctions of the insertion and provides a habitat for local wildlife. Super insulation and rainwater storage add to the eco credentials of the scheme.
88 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Intended for a reputable silversmith and QC the brief called for complete renovation and extension to provide a dining area and garden room. This Grade II listed building is located in the prominent Colebrook row conservation area. Conceived as a series of jewelled boxes carefully inserted into the existing fabric, the proposals open up and revitalise what was a series of dark disjointed spaces. Timber and concrete have been combined in a simple palette of materials that wrap around the...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 88 users