house LKS | P8 architecten

Lier / Belgium / 2012

59
59 Love 7,320 Visits Published
This house was designed for a young couple living in the centre of Lier, Belgium. They were allready living in the house on the corner. With the birth of their baby boy, this house became to small. When the house nextdoor became for sale they didn’t hesitate and bought it. The existing house was demolished so a plot of 56m2 became available. On this plot the clients wanted an extra living space, a patio, a lounge and a master bedroom. On the outside the new house shows a strong contrast with the existing house. The white painted facade deliberatly breaks with the classical proportions of the other houses in the street. On the inside it the spaces of the two houses connect with each other fluently. On the ground floor of the new house there is a small swimming pool. This swimming pool is located between 2 folding windows. In the winter it can be used as an interior swimming pool, while in the summer the two windows can open and it can be used as an outside swimming pool. The vertical garden gives the patio a green edge. In collaboration with interior architect Kalle Block all the fixed furniture was designed. This way the 2 houses together feel like one total living concept. [DE] De bestaande woning van Peter en Sophie was na de geboorte van hun zoontje te klein geworden. Toen ze de kans kregen om het huis van de buurvrouw te kopen twijfelden ze dan ook geen seconde. Op dit mini perceel van 56 m2 hadden onze klanten graag een extra living, een koer, ontspanningsruimte en een slaapkamer gehad. Het nieuwe gebouw contrasteert fel in het straatbeeld tov de bestaande woning, maar sluit er binnenin naadloos op aan. De hedendaagse witgeschilderde gevel is doordacht vormgegeven en wijkt af van de klassieke verhoudingen van de aanpalende woningen. Doordat gebruik gemaakt is van klassieke materialen zoals wit geschilderd glad pleisterwerk en houten ramen integreert het gebouw zich echter in het straatbeeld. De bestaande materialen werden doorgetrokken in het nieuwe gedeelte en er werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het ruwbouw = afwerkingprinciepe. Geslepen beton voor de vloer, houten roostering voor de plafonds etc. Belangrijke eye-catchers in de woning zijn het zwembad en de verticale tuin op het gelijkvloers. Het zwembad is ontworpen tussen twee vouwramen in staal , waardoor het kan dienst doen als binnen- of buitenzwembad al naargelang het weer. De verticale tuin geeft de koer ademruimte en zorgt tezamen met het zwembad voor een zuiderse toets in deze ‘ patio-woning’. De interieurarchitect ontwierp meubels op maat en koos zorgvuldig het bijpassende meubilair uit. Hierdoor werd deze woning een totaalontwerp waarin gevels, interieur, tuin en meubels op elkaar zijn afgestemd en waardoor er een harmonie en rust ontstaat in de woning.
59 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This house was designed for a young couple living in the centre of Lier, Belgium. They were allready living in the house on the corner. With the birth of their baby boy, this house became to small. When the house nextdoor became for sale they didn’t hesitate and bought it. The existing house was demolished so a plot of 56m2 became available. On this plot the clients wanted an extra living space, a patio, a lounge and a master bedroom. On the outside the new house shows a strong contrast with...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 59 users