Wooden house

nel parco naturale del fiume Sile Silea / Italy / 2011

27
27 Love 4,863 Visits Published
The lot is located into a protected area of Natural Park of Sile river. The whole project has been driven by environmental constrains, lot shape, ecology awareness and the traditional rural house archetype. The entire house is fully realized in wood. Design, materials as even construction processes was conceived as simple as possible, aiming to minimize the environmental impact. The load-bearing structure is made by X-LAM joined with insulating wooden fiber, which qualify the house as eco-save building with “A” class. The asymmetric roof is made by flat cotto tile. South side of the house is an 18 meters long glasses wall, which allow the highest solar radiation during the winter. Instead the pergola shading assure the proper protection in the summer season. Additionally the skylights roof permits a natural suction ventilation which works as a rudimentary but effectiveness aircon system. Domestic larch has been used as unic material for planking as even doors and windows. The only exception is the rough cutted quartz floor in dark grey color which welcome you at the entrance and defines the geometric volume that surrounds stairs and service spaces. Fornitures are combined by a minimalist central idea. Few of them are unique hand made pieces designed by Maria Grazia Martinelli, such as the office table made with rusted steel and “pietra serena”, materials shelfs, the black leather sofa, the walk-in closets, the dinner table and the lanterns hung up along the corridor. Several vintage pieces have been bought at flea markets and then found a proper location. And then design fornitures like Marcel Breuer chairs realized by Knoll, swedish armchairs dated fifties, ceiling lamps designed by George Nelson, floor lamp by Castiglioni and shaped mirrors. In the living room take place the sofa by Verzelloni, the floor light “Cesta” by Santa & Cole, cabinets by Pastoe, MK kitchen with Gaggenau – Alpes Inox – Smeg hold appliances. Oil painted on canvas are made by Maria Grazia Martinelli. Into the badroom a central sommier by Hoffman, floor light “Tolomeo” by Artemide, hand made mosquito net in linen. Two bathrooms into the same space. The dividing element is the bath tub. Mirrors dated fifties. Bathroom fixture by Duravit. Spigots by Zazzeri. Lamps designed by Ingo Mauer. [IT] Il lotto è inserito in un'area vincolata nel parco naturale del fiume Sile. I vincoli ambientali, la forma del lotto, l'ecologia e l'archetipo della casa rurale hanno guidato il progetto. Volevamo un edificio, semplice nelle linee ma tradizionale e naturale nell'uso dei materiali, costruito attraverso tecniche comportanti il minor impatto ambientale possibile. Le vetrate nel prospetto sud consentono il massimo irraggiamento invernale sfruttando il sole come naturale fonte di calore; viceversa in estate l'ombreggiatura del pergolato protegge la casa dal calore estivo. Il prospetto nord più chiuso e i lucernai creano un effetto di ventilazione a “camino” consentendo una circolazione d'aria efficace. La struttura portante è in X-LAM accoppiata con isolanti in fibra di legno intonacati per raggiungere la classe A di risparmio energetico. La copertura a falda asimmetrica è in tegole piane di cotto, i materiali ecologici. Il larice netto è stato usato come unico materiale per serramenti e rivestimenti. In ingresso, al centro della zona giorno, una pavimentazione in quarzite grigia tagliata a spacco delimita il volume geometrico che avvolge la scala e i servizi. Per gli arredi abbiamo puntato sull'accostamento di pezzi dal design essenziale, in parte realizzati da artigiani, come il tavolo dello studio in ferro naturale e pietra serena, i porta materiali, il divano in pelle nera, le armadiature, il tavolo da pranzo e le lampade lanterna del corridoio a doppia altezza. Non mancano pezzi vintage, come le sedie di Marcel Breuer per Knoll, le poltroncine svedesi degli anni 50, gli specchi del bagno, le lampade a sospensione di Giorge Nelson e di Castiglioni. In soggiorno Il divano è di Verzelloni, la lampada cesta, di Santa&Cole, il mobile pranzo di Pastoe, la cucina di MK con elettrodomestici Gaggenau, Alpes inox e Smeg. Nella camera da letto c'è un semplice sommier di Hoffman, la lampada è la Tolomeo di Artemide, la zanzariera in lino. Il bagno è un'unico ambiente diviso dalla vasca, il piatto doccia su misura in legno è lungo quanto la vasca. I sanitari di Duravit e la rubinetteria, Zazzeri. Per le lampade del bagno sono state realizzate delle staffe e utilizzate lampadine di Ingo Mauer.
27 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The lot is located into a protected area of Natural Park of Sile river. The whole project has been driven by environmental constrains, lot shape, ecology awareness and the traditional rural house archetype. The entire house is fully realized in wood. Design, materials as even construction processes was conceived as simple as possible, aiming to minimize the environmental impact. The load-bearing structure is made by X-LAM joined with insulating wooden fiber, which qualify the house as eco-save...

    Project details
    • Year 2011
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2011
    • Contractor woodBau, Scavi e platea: Impresa Calzavara
    • Status Completed works
    • Type Country houses/cottages
    Archilovers On Instagram
    Lovers 27 users