CASA ROC

Apartment in Gothic Quarter, Barcelona Barcelona / Spain / 2012

57
57 Love 7,322 Visits Published
Located in Barcelona’s historic Gothic Quarter, this residence was first found on a very precarious state.

Several interventions of different time periods and of low construction quality had accumulated, layering on top of the original construction. Its distribution was the result of common customs of the past in which the space was highly compartmentalized, generating small rooms with little or no natural light or ventilation.

It was clear from the beginning that the space had to be oxygenated, especially because of its limited dimensions, but the existence of a bearing wall that divides the apartment in two halves made us ponder about how to achieve the feeling of a continuous space while integrating the rigid input that the structure had to offer.

Therefore, we came up with the idea of a box that wrapped and integrated the bearing wall, containing the wet areas of the apartment, simultaneously dividing the residence in night and day zones, and separating the new construction from the salvaged original features. To further exploit this idea of a box and its interior location within the apartment, dark finishes were used in both the kitchen and the bathroom, therefore the wet areas of the house are perceived as dark closets that open up to the white, neutral, and luminous areas that surround it.

The kitchen is anchored to the bearing wall on the side that faces the exterior facade, and is open to the living area which features its original mosaic tiles, restored wooden beams and updated exterior doors and windows. These were refurbished in order to preserve the original woodwork but meet current comfort standards by substituting the original glass with double-glazed panels.

The bathroom was placed on the other side of the wall and opening up to the bedroom, which faces a much calmer interior courtyard. Here, a warmer and contemporary language was used.

The aluminum windows were changed to natural wood. These were also made larger and the once gloomy gallery was transformed into a sunny terrace to bring in more natural light.
Placing the wet areas in the core of the residence, however, presented another challenge because there was no plumbing installation in the interior. The only sanitary drainage pipe was located on the exterior gallery, where a small bathroom had been built. This was solved by elevating the entire floor level of the bedroom-bathroom, further emphasizing this area as the newly created night zone.

A limited budget was an incentive for ingenious ideas and for scarifying features that are not essential in a one-user apartment, therefore a single sliding door, dubbed “3 in 1”, eliminates the need for multiple doors: one can choose to either close the bedroom, close the bathroom or close the water closet.

Esp

Situada en el barrio histórico del Gótico de Barcelona, la vivienda se hallaba en un estado lamentable; se superponían diferentes épocas históricas materializadas con muy baja calidad constructiva, excepto la original del edificio. Su distribución era fruto de un tiempo en el que las costumbres cotidianas convivían en espacios mucho más compartimentados, generando pequeñas estancias oscuras sin ventilación ni iluminación.

Desde el principio tuvimos claro que había que oxigenar el espacio, sobretodo por su limitada dimensión, pero la existencia de un muro de carga partiendo la vivienda justo por su mitad nos hizo reflexionar sobre cómo conseguir una sensación de espacio continuo y a la vez integrar ese rígido input en el proyecto.
De ahí surgió el concepto de caja húmeda envolviendo e integrando la pared de carga y zonificando la vivienda, en un sentido en zona día y zona noche y en otro en zona "recuperada" y zona de nueva construcción. Quisimos potenciar su posición más intermedia en el espacio, por tanto menos luminosa, de modo que tanto el baño como la cocina son huecos oscuros como armarios, que se abren en un volumen blanco muy neutro y luminoso que los envuelve a ambos.

En el lado de muro hacia la fachada exterior se apoya la cocina que se abre a la zona de día, con suelos de mosaico hidráulico recuperados, vigas saneadas y dejadas vistas y los huecos de fachada con sus carpinterías originales pero adaptados mediante la sustitución de sus vidrios al confort exigido actualmente.

En el lado del muro hacia el interior de manzana, mucho más maltrecho, optamos por utilizar un lenguaje más contemporáneo y cálido. En él se apoya el baño orientado al dormitorio. Abrimos los huechos de fachada interior para conseguir mayor iluminación, sustituimos las carpinterias por unas de madera y recupermos el espacio de galeria, cubierto a parches, como un balcón exterior.

Otro input que condicionó el proyecto desde el principio fue la inexistencia de intalaciones de saneamiento en el interior de la vivienda. El único punto de desagüe se hallaba en la galería, con un pequeño aseo añadido a posteriori en ese extremo de la vivienda. Para poder incorporar esa función en el interior de la vivienda decidimos elevar no sólo la zona del baño, sino toda la zona de noche. Así enfatizamos esta diferencia de intervención y zonificación también con las alturas.

El escaso presupuesto con el que contamos para llevar a cabo la reforma nos hizo agudizar el ingenio y renunciar a aquello que no era esencial en una vivienda de un solo usuario. Por eso la puerta corredera del dormitorio la bautizamos "3 en 1": con ella puedes cerrar o bien el dormitorio, o bien el baño o bien el recinto del inodoro.
57 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located in Barcelona’s historic Gothic Quarter, this residence was first found on a very precarious state. Several interventions of different time periods and of low construction quality had accumulated, layering on top of the original construction. Its distribution was the result of common customs of the past in which the space was highly compartmentalized, generating small rooms with little or no natural light or ventilation. It was clear from the beginning that the space had to be...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 57 users