Casa Friedman

L'Escala / Spain / 2013

55
55 Love 6,025 Visits Published
The urban grid from the old fishing village of L'Escala is configured by parallel streets, oriented north, leading directly to the sea. The distance between them is usually between 16 i 20 meters. The advantage over other urban planning that prioritize the construction of a large built oceanfront, forming a sort of screen for the second line is that all the houses, in a peculiar way, face the sea, however far they are from the first line. Leaving them, going out on the street, you see the sea, farther or closer. Canyet Street and Sant Antoni Street are two of these streets that are part of the urban grid in which are placed, one after another, the houses of fishermen and other small warehouses or shops. And between the two, giving to both streets, we find the house in which the project is located. It is a humble house in which over the years and for different uses and functions, has been suffering changes and extensions. It is a house composed by ground and first floor. The wanted functional program brought to the need of constructing an extension for the second floor, which the town plan regulations allowed. On the ground floor there is the living room, the kitchen and the dining room and a small toilet; on the first floor, one bedroom, a bathroom and a study; on the second floor, two bedrooms and a bathroom. On the roof, we find a swimming pool with a solarium and an outdoor living space. An elevator runs through all floors of the house. Thus, the two principal axes of the project were: - Careful recovery of the pre-existing elements in the ground and first floor, leading to give value to the heritage found. - Conceptual contrast with the second floor extension: modern design and an open floor plan only segmented by large sliding doors. Caring for heritage Within the purpose of recovery of the pre - existing, the first thing to do was to recover the rear patio (facing Sant Antoni street) , where it had been built a parking, and recover the original ground level . With this decision the house wan ventilation and natural light in the ground floor. Then, step by step, we continued discovering the different elements that we found, giving value to some and, at the same time, giving up others with no significance. So all windows, balconies and doors, were kept to be maintained in the house; masonry walls were recovered; beams recovered from the old roof and they were reused for new partitions on the first floor or for the kitchen shelves; interior doors were also recovered . The main walls of the ground floor (all the parallels to the street, as a project decision because the ones in the façade were insulated with cork) were coated by using lime stucco , in the traditional manner, without being painted at the end. The flooring slabs of ceramic tiles and metal beams were recovered and the wooden beams , which were brushed back and protected against insects, were left like that, giving them more value with the support of lighting. The stairs located perpendicular to the dividing wall of the building, become an "stratigraphic" scheme, from ground floor to the roof, of the different periods of evolution of the house, where traces are reflected from the original cover of the first shed -from the mid-eighteenth century- and all that then overcame, to the concrete ring beam, structural ceramics and the cast coating, of the current extension. The modern extension The new extension was raised as the addition of a modern element, to harmonize with the performance on the lower floors, but without hiding the fact that it's a modern construction. So, thank to the constructive solution for the roof, of a concrete slab, the entire floor space is open, with no interior columns, allowing the organization of space in three rooms and a bathroom thanks to large sliding pocket doors. At the same time, by opening these doors, hidden in the walls, can be converted to a single space, open and bright. All the project concept has prioritized the use of natural materials - cork for insulation, ceramic, iron, lime stucco, concrete, plaster- and minimal use of paints and varnishes. [ES] La retícula urbana del casco antiguo del pueblo marinero de l'Escala se configura mediante calles paralelas que dan directamente al mar, orientadas a norte. La distancia entre ellas suele ser de entre 16 i 20 metros. La ventaja respecto a otras disposiciones urbanas que priorizan la construcción de un gran frente al mar construido, conformando una especie de pantalla respecto a las segundas líneas es que todas las casas, de una forma peculiar, dan al mar, por muy lejos que estén de la primera línea. Al salir de ellas, a la calle, se ve el mar, más lejos o más cerca. La calle Canyet y la calle Sant Antoni son dos de estas calles que forman parte de este entramado urbano en la que se situaban, una detrás de otra, las casas de los pescadores y de otros pequeños comercios u oficios. Y entre ambas, dando a las dos calles, se encuentra la casa en la que se ubica el proyecto. Se trata de una casa de origen humilde, en la que a lo largo de los años y para diferentes usos y funciones, ha ido sufriendo variaciones y ampliaciones. Se trata de una casa de planta baja y piso. El programa funcional de la casa presupuso prever la construcción de una remonta de una planta que el plan urbanístico permitía. En planta baja se sitúa el salón-comedor-cocina; en planta piso, una habitación, un lavabo y un estudio; en el segundo piso, dos habitaciones y un lavabo. En la cubierta, encontramos una piscina con solárium y un espacio de estar exterior. Un ascensor recorre todas las plantas de la casa. Así, los 2 ejes principales del proyecto fueron: - recuperación cuidadosa de lo pre-existente en planta baja y piso, dando valor a la herencia encontrada. - contrastar mediante la remonta del segundo piso de concepción moderna y con una planta abierta solo segmentada por grandes puertas correderas. Cuidar la herencia Dentro del propósito de recuperación de lo pre-existente, lo primero que el proyecto contempló fue recuperar el patio trasero -donde se había construido un cobertizo para dejar el coche- y recuperar el nivel del suelo original. Gracias a esta decisión la casa recuperaba la ventilación y la luz natural en planta baja. Luego paso a paso, se fueron descubriendo los diferentes elementos que configuraban la construcción y se buscó la recuperación y dar valor a algunos, y en cambio, eliminar otros. Así se conservaron todas las carpinterías de la casa, -balconeras y ventanas- que no se, literalmente, deshicieran o estuvieran en un estado en exceso, precario; se recuperaron la paredes de mampostería; se recuperaron las vigas de pino de la antigua cubierta que se quitaron para la remonta y se reutilizaron para las nuevas particiones del primer piso o los estantes de la cocina; se recuperaron puertas interiores. Las paredes de la planta baja y piso que se decidieron recubrir (las paralelas a las calles, por decisión de proyecto debido a que se aislaron con corcho las fachadas) se hizo mediante estuco de cal, a la manera tradicional, sin pintar. Se recuperaron los forjados de vueltas cerámicas de rasilla y vigas metálicas así como los de vigas de madera, que se cepillaron y se protegieron de nuevo contra los insectos de la madera, dándoles valor permitiendo su protagonismo y mediante la iluminación. Las escaleras, situadas perpendicularmente a la medianera del edificio, se convierten en la prueba “estratigráfica” , desde planta baja al terrado, de los diferentes periodos de evolución de la casa, donde se reflejan desde las trazas de la cubierta del cobertizo en planta baja original- de mediados del s.XVIII- y todo lo que después se sobrepuso, hasta el zuncho de hormigón, cerámica estructural y enyesado de la remonta actual. Remonta moderna La remonta se planteó como el añadido de un elemento moderno, que armonizara con la actuación en las plantas inferiores, pero sin esconder su construcción actual. Así, gracias a la solución constructiva para el techo de una losa de hormigón el espacio de toda la planta es abierto, sin pilares interiores, que permiten la organización del espacio en tres habitaciones y un lavabo gracias a las grandes puertas correderas. Al mismo tiempo, mediante la abertura de dichas puertas, que se esconden en las paredes, se puede convertir en un solo espacio, abierto y luminoso. En toda la actuación se ha priorizado la utilización de materiales naturales – corcho para el aislamiento, cerámica, hierro, estuco de cal, hormigón, yeso- y mínimo uso de pinturas y barnices.
55 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The urban grid from the old fishing village of L'Escala is configured by parallel streets, oriented north, leading directly to the sea. The distance between them is usually between 16 i 20 meters. The advantage over other urban planning that prioritize the construction of a large built oceanfront, forming a sort of screen for the second line is that all the houses, in a peculiar way, face the sea, however far they are from the first line. Leaving them, going out on the street, you see the sea,...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Contractor Construccions Custals
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 55 users