BLACK & WHITE INTERIOR

interior of the family house in PILSEN 2013

68
68 Love 7,426 Visits Published
Original condition – it is a typical Central Group project, Classic 4A, 5+1 with a garage. The client bought the property in an empty state, where only the monolithic staircase was installed. The empty space, although in a catalogue project, grabbed out attention. The mass of a double-flight spiral staircase beautifully dominated the entire space of the bottom floor. We decided to make use of that. Layout – We rejected the original layout and left the space as open as possible. The living room was enlarged, which is separated from the entrance by just a sliding glass partition and thus enhances the view of the dominant staircase. Storage space and facilities have been replaced by the original garage, where a dressing room was created next to the entrance. The main change to the upper floor was leaving it open to the attic, which has pleasantly aerated the space. We have modified the layout of the upper floor so that the master bedroom has become a part of the bedroom, and one of the bedrooms has remained open without partition walls like a gallery. In the future, it will serve as a children’s living room or playroom. In the living room, we have combined two French windows to the garden to increase the opening, into which we have placed a sliding window in a steel frame. Furthermore, we have added fixed glazing to the gable wall, thanks to which the kitchen and living room receive more light now. The biggest intervention into the exterior as well as suppression of the look of a catalogue house was painting the façade of the house in one colour only – grey. With hindsight, we are pleased that by doing so, we have initiated “repainting” in the entire street into tones of grey instead of the original pastel combinations. Concept /colours /materials - due to the fact that the clients spent some time in Norway, the entire interior is inspired by Scandinavian design, thus simple monochromatic colours and a return to the original structure of materials. Thanks to this, the originally invisible roughly planed truss elements have remained exposed and painted white. The original ceramic ceiling mounted onto steel beams and also in white, has remained on the ground floor. The most notable are the walls in the children’s bathroom with porotherm bricks painted white. White is complemented by cement screed and industrial lighting. Oak wood is used as a small colour accent. Kitchen and dining room – as opposed to the originally planned U-shaped layout, we rearranged it into two parallel lines, one tall with appliances and storage space in white matte, an island in anthracite with artificial stone for cooking and an oak dining table. This way we have managed to place a long table into a rather narrow space. The middle part of tall cabinets is made up of folding doors, behind which is another worktop, mainly for kitchen robots and coffee makers. A suspended chandelier circulation hood is installed above the cooking island with a gas hob. The dining room table is completed by a set of varying chairs in white. Living room – the living is dominated by the staircase covered by an anthracite screed. The banister is formed by cotton netting in a frame and a tubular handrail. The sofa is designed as a set of cushions on a solid base. The bookcase is replaced by a composition of open and closed square modules in different colours, white, black and oak. Bedroom – the master bedroom is connected to an open bathroom. The bathroom is done in black screed and consists of large shower corner with smoked glazing and a freestanding washbasin with taps from the floor. Two separate small dressing rooms for each parent are situated in the sloped part of the room. The view into the dressing rooms is obstructed by a bookcase, the depth of which allows it to be filled with books from both sides. The headboard is made of wood panelling in the same material as the floor. Moreover, the headboard is indirectly lit by LED strip. The bed is a rounded upholstered structure of white leather with storage space under the mattresses. Bathroom – another children’s bathroom is done entirely in white. The walls remained unplastered, only with a waterproof coating applied directly to the bricks. A freestanding bathtub made of cast marble is installed under the sloped ceiling. The oval washbasin is placed on an oak countertop on a white steel structure. The composition is completed by a leaning, offset mirror in an old frame. Accessories – the entire flat was completed with accessories such as custom fabrics, mirrors in historical frames, concrete stools and poufs, which are now a part of the extended services called LooooX = Luxury by OOOOX.
68 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Original condition – it is a typical Central Group project, Classic 4A, 5+1 with a garage. The client bought the property in an empty state, where only the monolithic staircase was installed. The empty space, although in a catalogue project, grabbed out attention. The mass of a double-flight spiral staircase beautifully dominated the entire space of the bottom floor. We decided to make use of that. Layout – We rejected the original layout and left the space as open as possible. The living...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2012
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 68 users