Garden House | Tham & Videgård Arkitekter

Viksberg / Sweden / 2008

22
22 Love 5,434 Visits Published
The client wanted a garden, the actual reason why they decided to move from their duplex apartment in central Stockholm to this country side location at lake Mälaren. Consequently we proposed a house conceived as an integrated vertical addition to the garden, where indoor and outdoor spaces gradually blend and interact. The triangular foot print is the result of a steep slope that diagonally crosses the site. With one of the long facades facing south we also managed to eliminate a pure northern façade. This further helped the idea of plants climbing high on the oversized trellis that cover some of the windows so that in time they will become hidden within the greenery. A double height winter garden also function as a natural pre-heating of fresh air. The roof terrace offers very long views over the nearby hills towards Lake Mälaren. Construction is all wood, both structure and finishes.
22 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The client wanted a garden, the actual reason why they decided to move from their duplex apartment in central Stockholm to this country side location at lake Mälaren. Consequently we proposed a house conceived as an integrated vertical addition to the garden, where indoor and outdoor spaces gradually blend and interact. The triangular foot print is the result of a steep slope that diagonally crosses the site. With one of the long facades facing south we also managed to eliminate a pure...

    Project details
    • Year 2008
    • Work finished in 2008
    • Main structure Wood
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 22 users