Memory

151 viviendas, locales comerciales y garaje en Mieres Mieres / Spain / 2012

12
12 Love 1,681 Visits Published
This project is produced in a context were the volume of the building is previously strictly define by urban regulations so the exterior form is not a problem to be considered, - thanks! – For this reason it is possible to concentrate the design energy in other conditions. In this case in the specific study of the functional variables of housing: type. The proposal is a building protected by two galleries, that has a interior dwellings space released of the presence of the structure. The mechanical and wet spaces are concentrated around a "technical wall”. This decision allows: cross ventilation, free disposition of storage and flexible spaces. The galleries are configured as an intermediate space between the inner housing and contact with the city. They are warm in winter and cool in summer. They are a thermal insulation space for the building and a same time a in-between space for different uses. The dwelling is thought around natural regulated thermal condition, the space in-between defend from noise and seeks defuse light, and protect from exterior views, to provide the best living ambience. The use of galleries is very traditional in the North of Spain, where rain and clouds are common every day, and reduce the use of heating in the winter. The summers are very humid so easy cross ventilation is an important necessity. The interior patio is place for some trees that help to protect the views and the noise between different dwellings. The urban facade is solved with a polycarbonate skin located on the front of the continuous terrace, on the first level, instead of polycarbonate, the façade is made of perforated steel sheet. This skin is opened by a sliding system, which solves the relationship of the dwellings with the outside. The second front of the gallery is lined with ceramic tiles of various colors. The system allows a intermediate location between the outside temperature and the internal working climate condition. The interior color of the ceramic is in contrast with the gray skies of the area.
12 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This project is produced in a context were the volume of the building is previously strictly define by urban regulations so the exterior form is not a problem to be considered, - thanks! – For this reason it is possible to concentrate the design energy in other conditions. In this case in the specific study of the functional variables of housing: type. The proposal is a building protected by two galleries, that has a interior dwellings space released of the presence of the structure. The...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2010
    • Work finished in 2012
    • Cost 11.028.412
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 12 users