The Wind Portal

V&A Museum - London Design Festival 2013 London / United Kingdom / 2013

38
38 Love 2,331 Visits Published
The Wind Portal is a walk through installation that represents a transition space from an inside to an outside area. It defines an exaggeration of a specific sensorial moment that each one of us experiences throughout our daily lives. Wind, and sound, are the elements that makes us understand our environmental context. Through The Wind Portal installation, shaped as a monumental gate of 8 meters high and composed of thousands of paper windmills that spin thanks to an integrated wind system, the aim was to make our visitors feel, hear and be aware of the action of transitioning through two spaces. The wind portal tries to grasp and emphasize on common emotions and senses that are often forgotten. Its architectural shape works as a "trompe oeil" effect which, according to the angle you are positioned from, one would perceive the gate as being closed. As soon as you approach it, the gate seems to open up. The installation blends in different technologies and materials such as hand-folded paper windmills, hand sculpted wooden joints, 3d printed clips, and a complex wind and light computerized system. Different flows of wind are programmed resulting into different speeds, sounds and feelings. The light, which seems to play with the wind flow, gives us an impression of a breathing piece. Indeed, the gate breathes in and out, where wind is its main source of life.
38 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The Wind Portal is a walk through installation that represents a transition space from an inside to an outside area. It defines an exaggeration of a specific sensorial moment that each one of us experiences throughout our daily lives. Wind, and sound, are the elements that makes us understand our environmental context. Through The Wind Portal installation, shaped as a monumental gate of 8 meters high and composed of thousands of paper windmills that spin thanks to an integrated wind system,...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Client London Design Festival
    • Status Completed works
    • Type Exhibitions /Installations
    Archilovers On Instagram
    Lovers 38 users