A minimalist appeal for two fire stations

Pedevilla Architects design monochromatic structures in Northern Italy

by Rossana Vinci
8

 

Minimalist, monochromatic, functionalist, these two distinctive fire stations in Italy are perhaps Pedevilla Architects' most renowned projects, both free from decoration, but striking regardless.

 

An important building such as the fire station must be firstly mainly functional, that is why Pedevilla Architekten stripped the barracks from all unnecessary details. What remains are beautiful minimalist and especially functional buildings.

 

Photo by © Gustav Willeit

 

 

Gold and Rosé

 

By giving them a special color, the design became extra attractive, especially in the mountainous environment. One, the Fire Station in Taufers casts a golden glow across the the snowy landscape of the Northern Italy, the other, Feuerwehrhaus Vierschach, a rose-tinted building, warms the snowy landscape of Vierschac, South Tyrol. These colors are not too conspicuous but ensure that the barracks are clearly visible.

 

The Tauferer project at 870 meter above sea level, appears as the new landmark of the municipality of Sand in Taufers. The evident golden yellow plaster, rough-squirted on the facade, a playful and surprising attribute, makes up the appeal of the new fire station.

 

Photo by © Gustav Willeit

Photo by © Gustav Willeit

Photo by © Gustav Willeit

 

 

In the Vierschach project the red colour emphasises the originality of the new fire station. All surfaces have been realized with pigmented concrete to remark the building’s monolithic character. Dimensions of the construction remain thereby recognizable from the outside, in fact it even amplifies the structures massive appearance. 

 

Photo by © Gustav Willeit

 

Photo by © Gustav Willeit

 

“The project offers a clear, compact structure. The red colour is a sign of the building’s function and underscores its independence.”

 

Photo by © Gustav Willeit

 

Vierschach and Taufers have both flexible interiors, with chosen monochromatic color-schemes softened by light wood interiors, exposed concrete, and large windows that allow for maximum natural light.

 

Photo by © Gustav Willeit

 Photo by © Gustav Willeit

 

Photo by © Gustav Willeit

Comments
    comment
    Author
    References
    34

    Fire Station in Taufers

    Sand in Taufers / Italy / 2017

    41

    Feuerwehrhaus Vierschach

    Versciaco / Italy / 2016