Pilar House

Project, Works Management and Construction Pilar / Argentine / 2010

32
32 Love 2,602 Visits Published
This weekend house was designed on a large lot. Framed by two large walls placed orthogonally over one of the corners of the lot, an H-shaped layout was designed, dividing the lot in three well differentiated areas. To the front, there is the access driveway for cars and pedestrians; on the northeastern side, there is the pool and leisure area; and, finally, on the southern side, there is the service and garage area. The plan is very big and more developed on the ground floor, which allowed for the creation of a big terrace that benefits from the views onto the garden and the swimming pool and also articulates functionally the private area of the upper floor bedrooms with the playroom and the gallery on the ground floor. The white image with pure lines of this house, inspired in the Bauhaus principles where form follows function, is broken by some walls paneled in black slates, steel, wood and mainly by large glass areas that are integrated into the views and natural light in all its rooms. From the front of the lot, we access the house under a folded wall that organizes the main hall and we face an inner yard around which we find: the sitting room, half a level below, and the formal dining room, after which is the home theater room, especially conditioned for its function. The large cantilever proposed by the upper floor over the sitting room forms a semi-covered sector adjacent to it where a sunken space especially devised for leisure was designed over a wooden deck. It is accompanied by a double-sided fireplace which may be seen from the inside and from the outside. The access sector is completed with a wardrobe, a toilet and a guest bedroom with private bathroom, profiting from exclusive views onto an inner yard created by the stone wall that surrounds these sectors. In the center of the H there is the family area, made up of the kitchen, the informal dining room and the main gallery, which connects it to the playroom and the barbecue area. From the kitchen, access may be gained to the southern sector, comprising the service area and used as secondary access from the garages. A laundry, a pantry, a bedroom with bathroom, a storage room, a full bathroom with sauna for the pool and playroom make up this sector. The upper floor includes the master suite with bathroom, walk-in closet and views onto the garden; the girls' suite is made up of two bedrooms that may be integrated into a common playroom and a bathroom shared with the rest areas. From the central hall in double height, access is gained to the terrace through a steel and glass bridge that connects it to the stairs made of the same materials.
32 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    This weekend house was designed on a large lot. Framed by two large walls placed orthogonally over one of the corners of the lot, an H-shaped layout was designed, dividing the lot in three well differentiated areas. To the front, there is the access driveway for cars and pedestrians; on the northeastern side, there is the pool and leisure area; and, finally, on the southern side, there is the service and garage area. The plan is very big and more developed on the ground floor, which allowed for...

    Project details
    • Year 2010
    • Status Completed works
    • Type Country houses/cottages
    Lovers 32 users