The Ecology of Colour

Dartford / United Kingdom / 2012

34 .ToString()
34 Love 1,569 Visits Published
The Ecology of Colour is the third Artlands public realm commission for North Kent and responds to the charming site known as Ecology Island, a magical, wild, wooded peninsula hidden at the very heart of Dartford’s Central Park and is dedicated to the study of the natural environment within an urban context. In response to this unique context, Studio Weave have designed a small versatile building with a semi-outdoor space at ground level and an enclosed area on the first floor with shutters of various sizes to allow for hidden bird watching. As well as a bird hide and art studio the building will be used as an outdoor classroom, a dyeing workshop and simply as a rain shelter within the Ecology Island. The building unashamedly celebrates colour and Studio Weave have collaborated with designers Nous Vous who have created a bold, cohesive graphic visual language for the exterior of the structure. Prior to its installation, a team of local residents and artists worked together in a painting workshop to produce each of the 144 panels, which form the external cladding. In tandem with the design of The Ecology of Colour, Studio Weave have worked in collaboration with a horticulturalist to design a garden that will yield natural dyes. The planting scheme, which will be installed next Spring, predominantly includes traditional plants native to the South of England such as Golden Rod which produces a magnificent yellow, Alder known for its vibrant red and Bugloss whose roots produce a mesmerizing blue. Artlands and Studio Weave have been working with various partners such as North West Kent Countryside Partnership and Dyeworks to arrange a programme of workshops for the coming months, which will offer opportunities to learn about the possibilities of natural dyes and textiles. These workshops will create their own colourful environment, with dyed fabrics hanging out to dry on demountable washing lines, spinning wheels and looms set against a backdrop of this magnificent new commission. An additional programme of activities will also be delivered throughout Autumn 2012, which explores the relationship between the urban and the rural and seeks to create entrepreneurial opportunities and skills exchanges between communities from both areas. The Ecology of Colour is supported by the Homes and Communities Agency, Arts Council England, Kent County Council, European Union Interreg IVB and Greening the Gateway Kent and Medway. It is hosted by Dartford Borough Council. “It is important to us that our projects grow from the unique aspects of a place, through its physical and geographical qualities, its use both currently and historically, as well as its myths and legends. We particularly appreciate the quirky and eccentric characteristics that make somewhere distinctive.” Studio Weave
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Ecology of Colour is the third Artlands public realm commission for North Kent and responds to the charming site known as Ecology Island, a magical, wild, wooded peninsula hidden at the very heart of Dartford’s Central Park and is dedicated to the study of the natural environment within an urban context. In response to this unique context, Studio Weave have designed a small versatile building with a semi-outdoor space at ground level and an enclosed area on the first floor with shutters of...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Client North Kent
    • Status Completed works
    • Type Tourist Facilities
    Lovers 34 users