Salaino 10 residential building

Milan / Italy / 2011

64
64 Love 8,298 Visits Published
The operation called for the conversion for residential use of an existing office building. The total reconfiguration of the volumes of the area has been made possible by the autonomous character of the construction, which is now an isolated building inside an enclosed garden, with walls along the street, and bordered by a transparent enclosure toward the greenery, permitting the residents to perceive it as a single green zone continuous with the nearby Parco Solari. The main building, taken to a height of eight above-ground levels plus an attic, is aligned in height with the buildings of Via Solari and Via Valparaiso. The elevation has been completely redesigned, creating a facade with a double skin, overlooking the city with a discontinuous surface of golden bronze-tone screen-printed glass panels that protect the loggias and a continuous balcony along the whole perimeter of the building on all levels. Textile sunscreens are inserted to protect the entire volume. The detail of the continuous balcony accentuates the layered composition of the volume, leaving the metal floor-marker profile highly legible; the glass/textile exterior skin protects and conceals the perforated internal facade, with the marked recessing of the loggias. The aim is to offer a building with an absolutely contemporary language that expresses its residential character through the apparently random composition of the decorated glass panels and the presence of the white fabric behind the glass, while at the same time offering elegant decorum in its use, thanks to the privacy provided by the set-backs in the facades and the protective screening.
64 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The operation called for the conversion for residential use of an existing office building. The total reconfiguration of the volumes of the area has been made possible by the autonomous character of the construction, which is now an isolated building inside an enclosed garden, with walls along the street, and bordered by a transparent enclosure toward the greenery, permitting the residents to perceive it as a single green zone continuous with the nearby Parco Solari. The main building, taken...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Status Completed works
    • Type Multi-family residence
    Lovers 64 users