Casa Cubo

São Paulo / Brazil / 2012

252
252 Love 16,793 Visits Published
An urban house resting like a monolith over the garden; a single cubic volume housing every function and opening and closing to the outside. Each design has small, very simple rules that give the structure its form. The rule here was to inhabit this pure volume, building openings wherever necessary and considering climate conditions. The common area is therefore an open space, like a rip in a concrete box, totally integrated with the garden. The cube-box is rebuilt on this floor using metallic panels - made of perforated sheets – that can be opened all the way. When closed, this system gives the room privacy and shade. When open, indoor space becomes an extension of outdoor space. The other top two floors are held in a concrete box, where the project's rules, the perforations in the cube, are continued: there are open windows in the bedrooms, television room and office, providing ventilation. Nevertheless, the cube's materiality remains clearly identifiable. On openings in the bedrooms, the same metallic paneling works to filter the light. A second layer for closing is made of sliding glass panels. This entire system of metal and glass panels is completely embedded in the walls, giving the homeowners total control of lighting and ventilation. The last floor houses not only part of the home's infrastructure, but also a small outdoor living area on a garden terrace, with a view to the surrounding area. Like its simple volumes, Casa Cubo uses few architectural materials. The façades are comprised of rough concrete – shaped using a handcrafted wooden mold – and the metallic panels – whose color is reminiscent of the concrete itself. The inside is structured by a specially designed ceramic tile floor that forms a continuous fabric in the common area. Casa Cubo at night becomes a lantern. The internal space is seen on the façade: the dense volume of concrete is muted, giving way to volumes of internal light, as if they were extruded from the cube itself. A monolithic volume that, in its empty interior, contains other volumes. A volumetria emerge de um grande cubo de concreto, que é desconstruído para comportar o programa de uma casa. A fatia inferior do cubo, no térreo, é subtraída, fazendo com que o cubo paire sobre o solo sustentado por delicados pilotis redondos. Essa fatia é substituída por uma fita metálica montada em portas deslizantes que se abrem inteiramente. Dentro desse espaço, nesse andar, organiza-se a sala e a cozinha. No segundo andar, o concreto mantém sua densidade, rompido apenas por aberturas que revelam os espaços internos dos quartos. São três aberturas do mesmo tamanho, voltados para a piscina, e uma para o fundo, que é a janela da sala de TV. No terceiro andar, enquanto o concreto protege o closet e o banheiro, uma ruptura na fachada ilumina a suíte principal. Além disso, o escritório é um paralelepípedo subtraído do cubo de concreto que perpassa todo o andar: uma ruptura que aparece de um lado e do outro. O jardim é a terra onde o cubo repousa, um cubo que comporta uma casa construída a partir da desconstrução de uma volumetria.
252 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image
    Project Authors

    An urban house resting like a monolith over the garden; a single cubic volume housing every function and opening and closing to the outside. Each design has small, very simple rules that give the structure its form. The rule here was to inhabit this pure volume, building openings wherever necessary and considering climate conditions. The common area is therefore an open space, like a rip in a concrete box, totally integrated with the garden. The cube-box is rebuilt on this floor using metallic...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Main structure Reinforced concrete
    • Contractor fairbanks & pilnick
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 252 users