Kübler House

Colina / Chile / 2008

17
17 Love 1,655 Visits Published
The assignment is a single unit house in a residential park in northern Santiago. The sites, around 5000 m2 each and mostly surrounded by golf fields and green areas, have the constant presence of the Andes, high temperatures during summer time and winds from the south. The project seeks to incorporate the landscape in the household daily life, following the client’s request who wanted to spend a long time throughout the year in the exterior spaces The site has a park towards the north, a street on the west side and another one on the south side, where the main access is located. The house is placed towards the corner of the two streets with the intention of freeing the garden, creating continuity with the park and clearing the views towards the east mountain range. All the interior spaces are organized around an 8 x 8 m central patio that gathers part of the terrain and incorporates it inside the house. Delimited by the ceiling slab, this patio opens its north face to project the view towards the garden. A water mirror runs across a third of its surface reinforcing this perspective through a porch. The public areas constantly participate of the patio, from the main access to the family room, articulating the service areas towards the west. On the east side, a double-height wall lightly closes the private area without losing its participation of the patio and accompanies the ascension to the master bedroom. From there, it is possible to go out into a vast porch that dominates the landscape, where the barbecue area and the swimming pool are placed at a certain distance using the site in all of its extension. Some peripheral walls are prolonged to direct the views and close the house against the winds and nearby streets. In addition, the slabs extend as eaves to protect tall windows from the sun and to cover the terraces. These architectonic elements radicalize the opening of the interior spaces, deepening their presence from the outside. [SP] Se encarga una vivienda unifamiliar en un parque residencial al norte de Santiago. Sitios que bordean los 5000 m2 y rodeados en su mayoría por canchas de golf y áreas verdes, tienen la presencia constante de la cordillera, altas temperaturas en verano y vientos provenientes del sur. Se busca incorporar el paisaje en la vida cotidiana de la vivienda, aprovechando la solicitud del mandante de querer pasar tiempo importante del año en los espacios exteriores. El terreno tiene un parque hacia el norte, una calle hacia el poniente y otra hacia el sur, donde se ubica el acceso. La casa se sitúa hacia la esquina de las dos calles para liberar el jardín, provocando una continuidad con el parque y despejando las vistas hacia la cordillera por el oriente. Todos los espacios interiores se organizan en torno a un patio central de 8 x 8 m que recoge parte del terreno y lo incorpora en la vivienda. Delimitado por la losa de techo, este patio abre su cara norte para proyectar la vista hacia el jardín. Un tercio de su superficie es atravesada por un espejo de agua que refuerza esta perspectiva a través de una terraza cubierta. Las zonas públicas participan constantemente del patio desde el acceso principal hasta el estar, articulando los servicios hacia el poniente. En la cara oriente, un muro de doble altura cierra controladamente la zona privada sin perder su participación con el patio y acompaña la subida hacia el dormitorio principal. Desde allí, se puede salir a una gran terraza techada que domina el paisaje, donde el quincho y la piscina se ubican a una cierta distancia aprovechando el terreno en toda su extensión. Algunos muros perimetrales se prolongan para dirigir las vistas y cerrar la casa hacia los vientos y calles cercanas. También las losas se extienden como aleros para proteger del sol los ventanales y cubrir las terrazas. Estos elementos arquitectónicos radicalizan la apertura de los espacios interiores profundizando su presencia desde el exterior.
17 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The assignment is a single unit house in a residential park in northern Santiago. The sites, around 5000 m2 each and mostly surrounded by golf fields and green areas, have the constant presence of the Andes, high temperatures during summer time and winds from the south. The project seeks to incorporate the landscape in the household daily life, following the client’s request who wanted to spend a long time throughout the year in the exterior spaces The site has a park towards the north, a...

    Project details
    • Year 2008
    • Work started in 2007
    • Work finished in 2008
    • Main structure Reinforced concrete
    • Contractor CYBCO
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 17 users