Bird's Nest

Beijing Olympic Stadium Beijing / China / 2008

116
116 Love 19,576 Visits Published
(ENG - ITA) ENG - The National Stadium is situated on a gentle rise in the centre of the Olympic complex to the north of Beijing. Its location is predefined by the master plan. All other urban and architectural decisions were initiated by our competition project and subsequently implemented in our construction project. Our most important principle throughout has been to develop an architecture that will continue to be functional following the Games in 2008, in other words, to create a new kind of urban site that will attract and generate public life in this part of Beijing. Significantly, the Chinese themselves nicknamed the stadium "Bird‘s Nest" in the very early stages of the project, thereby essentially assimilating it as their own, before it had even left the drawing board. From the distance, the stadium looks like a gigantic collective shape, like a vessel whose undulating rim echoes the rising and falling ramps for spectators inside the stadium. From this distant perspective, one can clearly distinguish not only the rounded shape of the building but also the grid of the load-bearing structure, which encases the building, but also appears to penetrate it. What is seen from afar as a geometrically clear-cut and rational overall configuration of lines, evaporates the closer one comes, finally separating into huge separate components. The components look like a chaotic thicket of supports, beams and stairs, almost like an artificial forest. In this Piranesian space, people get together in restaurants, bars, hotels and shops, or on the platforms and the crisscrossing horizontal, diagonal and vertical paths of access. This space, surrounding the interior of the stadium, is façade, structure, decoration and public space all in one. It is the link between the city outside and the interior of the stadium and is, at the same time, an autonomous, urban site. Herein lays the real potential of the project; it aims to be more than an Olympic sports arena for one single, admittedly unique occasion. This area between inside and outside affords the opportunity to create a new kind of urban and public place – even more so in view of the fact that people in Beijing love public life and are experienced users of public space. Sports, games, later rock concerts and other activities will, of course, dominate the use of the interior, while the new park on the plinth will invite people to stop a while and relax; the really novel feature of the project is clearly the transitional space between interior and exterior. This is the space that will inspire people to move about, to be together and to enjoy each other’s company. The plinth The geometries of the plinth and stadium merge into one element, like a tree and its roots. Pedestrians flow on a lattice of smooth slate walkways that extend from the structure of the stadium. The spaces between walkways provide amenities for the stadium visitor: sunken gardens, stone squares, bamboo groves, mineral hill landscapes, and openings into the plinth itself. Gently, almost imperceptibly, the ground of the city rises and forms a plinth for the stadium. The entrance to the stadium is therefore slightly raised, providing a panorama of the entire Olympic complex. Structure = façade = roof = space The spatial effect of the stadium is novel and radical, and yet simple and of an almost archaic immediacy. Its appearance is pure structure. Façade and structure are identical. The structural elements mutually support each other and converge into a spatial grid-like formation, in which façades, stairs, bowl structure and roof are integrated. To make the roof weatherproof, the spaces in the structure of the stadium are filled with a translucent membrane, just as birds stuff the spaces between the woven twigs of their nests with soft filler. Since all of the facilities – restaurants, suites, shops and restrooms – are self-contained units, it is largely possible to do without a solid, enclosed façade. This allows natural ventilation of the stadium, which is the most important aspect of the stadium’s sustainable design. The bowl The stadium is conceived as a large collective vessel, which makes a distinctive and unmistakable impression both when it is seen from a distance and from close up. Inside the stadium, an evenly constructed bowl-like shape serves to generate crowd excitement and drive athletes to outstanding performances. To create a smooth and homogeneous appearance, the stands have minimal interruption and the acoustic ceiling hides the structure in order to focus attention on the spectators and the events on the field. The human crowd forms the architecture. Herzog & de Meuron, 2007 ITA - Ispirato all’intreccio dei ramoscelli di un nido, il progetto dello studio Herzog & de Meuron – vincitore nel 2002 del concorso internazionale di progettazione - è stato ribattezzato dai cinesi “nido d’uccello”. Una struttura di elementi che si intrecciano e si sorreggono tra di loro come in un nido tiene sospeso l’immenso tetto, interamente chiudibile. Come i ramoscelli di un nido, gli elementi strutturali si intrecciano formando una maglia nella quale sono integrate facciate, scale e coperture. Proprio come gli uccelli colmano gli spazi vuoti tra i diversi ramoscelli con leggeri riempitivi, gli spazi all’interno della maglia di calcestruzzo sono riempiti con materiale leggero: “cuscini gonfiabili”che faranno apparire la struttura come un enorme salvagente. Se nella struttura il progetto non differisce dalla tradizionale forma del Colosseo romano, il cambiamento sostanziale sta nelle scelte estetiche. La struttura è ricoperta da due strati di membrane traslucide; quella più esterna colma i vuoti per rendere la copertura resistente agli agenti atmosferici, mentre quella più interna funge da isolante acustico. Parte integrante della struttura è il tetto apribile che forma, insieme alle membrane traslucide, un guscio trasparente che consente il riflesso di fasci di luce all’esterno. Alternate secondo una disposizione casuale, le fasce in calcestruzzo che partono dal suolo curvandosi al di sopra dell’occhio della copertura si intrecciano con altre fasce che avvolgono la struttura lungo il perimetro.
116 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    (ENG - ITA) ENG - The National Stadium is situated on a gentle rise in the centre of the Olympic complex to the north of Beijing. Its location is predefined by the master plan. All other urban and architectural decisions were initiated by our competition project and subsequently implemented in our construction project. Our most important principle throughout has been to develop an architecture that will continue to be functional following the Games in 2008, in other words, to create a new kind...

    Project details
    • Year 2008
    • Work finished in 2008
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Completed works
    • Type Stadiums
    Lovers 116 users