feldbalz 2008

Zurich / Switzerland / 2008

75
75 Love 6,036 Visits Published
This project is not a house but a family sculpture looking for freedom and social interaction. The created sculpture contains family life, where everybody meets and circulates on the first floor, while providing a great view over the lake of Zurich. This sculpture separates the parents’ area, which is on top of the sculpture, and the children’s area, which lies underneath. The whole construction rests on the volume of the fireplace; an element of content and emotion. There are no walls or recognizable architectural elements; you are either in the public figure, above or underneath it. The sculpture frees the “building” of the normally so obviously recognizable building regulations. [DE] Das Projekt ist kein Haus, sondern eine Skulptur für eine Familie, die sich nach Freiheit und sozialen Kontakten sehnt. Im ersten Geschoss mit einer großartigen Aussicht auf den Zürichsee spielt sich das Familienleben ab. Diese Skulptur trennt den oben platzierten Bereich für die Eltern von dem darunter liegenden Kinderbereich ab. Die gesamte Konstruktion ruht auf dem Volumen des Kamins, eines substanziellen und emotionalen Bauteils. Wände oder erkennbare architektonische Elemente sind nicht vorhanden. Man befindet sich entweder in dem öffentlichen Gebilde, darunter oder darüber. Die Skulptur befreit das „Gebäude“ von den gewöhnlich so offensichtlichen Bauvorschriften. [FR] Il s’agit là moins d’une maison que d’une sculpture construite dans un esprit de liberté et d’interaction au sein de la famille. Le rez-de-chaussée, espace de circulation et de rencontre, offre une vue magnifique sur le lac de Zürich. Les pièces destinées aux enfants se trouvent en dessous de celles réservées aux parents. La cheminée — lieu à haute charge émotionnelle — occupe le centre de la maison. L’absence de cloisons et de tout autre élément architec­tural tend à dématérialiser l’espace et à libérer le bâtiment des contraintes habituelles pour en faire effectivement une « sculpture à vivre ».
75 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This project is not a house but a family sculpture looking for freedom and social interaction. The created sculpture contains family life, where everybody meets and circulates on the first floor, while providing a great view over the lake of Zurich. This sculpture separates the parents’ area, which is on top of the sculpture, and the children’s area, which lies underneath. The whole construction rests on the volume of the fireplace; an element of content and emotion. There are no walls or...

    Project details
    • Year 2008
    • Work finished in 2008
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 75 users