Renovation of a dwelling in Chamoson

Chamoson / Switzerland / 2005

104
104 Love 4,077 Visits Published
This building was constructed in stages from 1814 onwards and was used as a rural house. It is made up of three adjacent areas on different levels. On the ground floor it is crossed by an access way which indicates the presence of a former right of way to the next-door building. The imposing proximity of the rocks and its stone construction lend this building a unity with its surroundings and a very strong mineral character. The renovation project seeks to maintain and reinforce this character, emphasising the existing stone structure while using concrete for the parts to be replaced, in order to create a completely mineral feel to the whole. The exterior volume has not been changed. The stone façades have been preserved and lined inside with an insulating layer of concrete based on foamed recycled glass (Misapor). This insulating lining forms the new load-bearing structure, reinforces the old stone walls and provides thermal insulation. The parts of the façade formerly of timber weatherboarding have been replaced by a monolithic wall of insulating concrete with formwork which reproduces the former texture of the timber. The former window apertures have been retained and some larger windows added in order to let more natural light into the main interior spaces and to provide views over the surrounding landscape. These new windows are flush with the exterior in order to minimise their impact on the volume of the building, as well as to emphasise and make good use of the substantial thickness of the walls. With its good thermal insulation, controlled ventilation and energy from renewable sources, this renovation complies with the Swiss “Minergie” energy conservation standard. 23 m² of solar panels on the roof produce about 35% of the annual heating requirement (heating and hot water). In harmony with the exterior, the interior is formed from unrefined mineral materials, with its natural stone, exposed concrete and polished screed floors. Only a few elements, such as the kitchen or the sanitary fittings, are in contrast to this character. [FR] Ce bâtiment a été réalisé par étape à partir de 1814, il abritait un logement rural. il se compose d’une juxtaposition de trois volumes de différents niveaux. il est perforé au rez d'une circulation traversante qui signale la présence d'une ancienne servitude de passage pour le bâtiment voisin. l’imposante proximité des rochers et la construction en pierre donnaient à ce bâtiment une unité avec son environnement ainsi qu'un caractère minéral très fort. le projet de transformation essaie de maintenir et de renforcer ce caractère, en mettant en valeur la construction existante en pierre et en employant du béton sur les parties à remplacer, afin de créer un ensemble entièrement minéral. la volumétrie extérieure n’a pas été modifiée. les façades en pierre sont conservées et doublées à l’intérieur en béton isolant. béton à base de verre recyclé expansé (misapor) ce doublage constitue la nouvelle structure porteuse, permet de consolider les anciens murs en pierre et assure l’isolation thermique. les parties de façade autrefois en lames de bois ajourées ont été remplacées par un mur monolithique en béton isolant avec un coffrage en lames qui réinterprète l'ancienne texture du bois. les percements des anciennes fenêtres sont maintenus et quelques grandes fenêtres sont ajoutées afin de donner plus de lumière aux espaces principaux ainsi que des points de vue sur le paysage environnant. ces nouveaux vitrages sont affleurés à l'extérieur afin de minimiser leur impact sur le volume du bâtiment ainsi que de souligner et de rendre utilisable à l'intérieur la forte épaisseur des murs. grâce à une bonne isolation thermique, à une ventilation contrôlée et une production énergétique renouvelable, cette transformation respecte le label minergie (label suisse d’économie d’énergie). 23m2 de capteur solaire en toiture assurent environ 35% de la production annuelle de chaleur (chauffage et eau chaude sanitaire). en continuité avec l'extérieur, l'intérieur est très brut et composé de matériaux minéraux: pierre naturelle, béton apparent, chape cirée… seul quelques éléments comme la cuisine ou les appareils sanitaires contraste avec ce caractère. [DE] Das Haus wurde seit 1814 etappenweise erbaut und als ländliche Unterkunft genutzt. Es setzt sich durch drei aneinandergesetzte Volumen mit verschiedenen Niveaus zusammen. Ein Gang durchquert das Gebäude und informiert über die Präsenz eines Knechtschaftsüberganges zum Nachbarshaus. Die imponierende Nähe der Felsen und die Natursteinkonstruktion geben diesem Gebäude eine Einheit zur Umgebung sowie einen sehr starken, mineralischen Charakter. Das Projekt des Umbaus versucht den Charakter beizubehalten und zu verstärken. Damit die existierende Natursteinkonstruktion zur Geltung gebracht wird, benützt man bei den zu ersetzenden Elementen Beton, um dem Ganzen einen mineralischen Charakter zu verleihen. Das äussere Volumen wurde nicht verändert. Die Natursteinfassaden werden beibehalten und im Inneren mit isolierendem Beton verdoppelt. Dieser Beton besteht aus Schaumglasschotter (Misapor). Diese Verdoppelung bildet die neue Trägerstruktur, die die alten Natursteinmauern unterstützt und sichert und eine Wärmeisolation garantiert. Die Teile der Fassade, die früher aus aneinandergefügten Holzbrettern bestanden, wurden durch eine monolithische Mauer aus Sichtbeton mit Verschalung aus Holzbrettern ersetzt, um die frühere Holzstruktur zu interpretieren. Die Öffnungen der bestehenden Fenster wurden beibehalten. Es wurden einige grosse Fenster hinzugefügt, um in den Haupträumen mehr Licht zu schaffen und um den herrlichen Blick auf die umgebende Landschaft zu unterstreichen. Die neuen Verglasungen sind gegen aussen gesetzt, um den Einfluss auf das Volumen des Gebäudes zu minimieren. Die Breite der Mauern wird somit unterstrichen und die im Innenraum entstandenen Brüstungen können bestens als Sitz- oder Ablagefläche genutzt werden. Dank einer guten Wärmedämmung, einer kontrollierten Lufterneuerung und einer Wärmerückgewinnung bei diesem Umbau wird das Label Minergie respektiert. 23M2 Sonnenkollektoren auf dem Dach garantieren zirka 35% der jährlichen Wärmeproduktion (Heizung und Sanitärwarmwasser). Zur Kontinuität des Äusseren ist der Innenraum mit rohen, mineralischen Materialien zusammengesetzt: Naturstein, Sichtbeton, polierter Bodenüberzug… nur einige Elemente wie die Küche oder die Sanitäranlagen kontrastieren mit diesem Charakter.
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    This building was constructed in stages from 1814 onwards and was used as a rural house. It is made up of three adjacent areas on different levels. On the ground floor it is crossed by an access way which indicates the presence of a former right of way to the next-door building. The imposing proximity of the rocks and its stone construction lend this building a unity with its surroundings and a very strong mineral character. The renovation project seeks to maintain and reinforce this character,...

    Project details
    • Year 2005
    • Work started in 2004
    • Work finished in 2005
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 104 users