6th 1448 Houghton ZM

Johannesburg / South Africa / 2012

194
194 Love 43,890 Visits Published
The brief was to create a home for an extended Johannesburg family. Situated in Houghton on a gentle slope, the site is surrounded by trees and has views from the upper levels. The site was split into two separate sites organised around a common entrance and driveway providing access to both houses. The houses have a U-shaped configuration organised around an internal courtyard and allows access to all of the living spaces and the swimming pool. A perforated wall separates the public forecourt from the private spaces. Internally the spaces pivot around a central volume with a ribbon like spiral stair. The living spaces, kitchen and private garden are to the north, while the games room, pool and gym are to the west. All of these spaces connect to the courtyard which in turn connects back to the main house and its living spaces. Because of the west facing façade, a set of large shutters, which drop below the level of the first floor slab, provide shade and protection from the setting sun. Care was also taken in selecting performance-glass that would minimise the impact of direct sun. The bedrooms and study are on the upper level. The passage to the children’s bedroom runs along the perforated wall that separates the building from the driveway. ANTONI ASSOCIATES were appointed to create a contemporary interior which needed to reflect their family lifestyle. The décor and furniture selected are modern and have strong lines to complement the linear architecture. A number of bespoke furniture pieces were designed by OKHA Interiors. Neutral palettes with accent colours have been used throughout. Strong graphic rugs add drama and texture to the rooms which offset against the solid architectural surfaces. Curated art by South African artists amongst others Lyndi Sales and Philip Barlow have been placed throughout the house.
194 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The brief was to create a home for an extended Johannesburg family. Situated in Houghton on a gentle slope, the site is surrounded by trees and has views from the upper levels. The site was split into two separate sites organised around a common entrance and driveway providing access to both houses. The houses have a U-shaped configuration organised around an internal courtyard and allows access to all of the living spaces and the swimming pool. A perforated wall separates the public forecourt...

    Project details
    • Year 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 194 users