ALT | House on the cliff

Casa del acantilado Gibraltar / Spain / 2012

404
404 Love 19,851 Visits Published
We like the virtue of architecture which makes possible constructing a house on air, walking on water... An abrupt plot of land overlooking the sea, where what is best is to do nothing. It invites to stay. A piece that respects the land's natural contour is set in it. Above, a shadow, the house itself, looking calmly at the Mediterranean. Under the sun, the swimming-pool brings us closer to the sea, it becomes a quiet cove. In the inflection point, the stairway proposes a evocative path, a garden in the basement... Due to the steepness of the plot and the desire to contain the house in just one level, a three-dimensional structure of reinforced concrete slabs and screens adapting to the plot's topography was chosen, thus minimizing the earthwork. This monolithic, stone-anchored structure generates a horizontal platform from the accessing level, where the house itself is located. The swimming-pool is placed on a lower level, on an already flat area of the site. The concrete structure is insulated from the outside and then covered by a flexible and smooth white lime stucco. The rest of materials, walls, pavements, the gravel on the roof... all maintain the same colour, respecting the traditional architecture of the area, emphasizing it and simultaneously underlining the unity of the house. [SP] Nos gusta esa cualidad de la arquitectura de hacer posible el construir una casa en el aire, caminar sobre el agua. Un solar abrupto que mira al mar, lo mejor no hacer nada, apetece quedarse. Se engarza una pieza que respeta el perfil natural del terreno. Arriba, la sombra, la casa, mirando serenamente hacia el mar Mediterráneo. Bajo el sol, la piscina nos acerca el mar, una cala tranquila. En el punto de inflexión, la escalera propone un recorrido sugerente, un jardín en el sótano... Dada la fuerte pendiente de la parcela y la voluntad de desarrollar la vivienda en una sola planta. Se opta por una estructura tridimensional de pantallas y losas de hormigón armado que se adapta a la topografía realizando el mínimo movimiento de tierras posible. Esta estructura monolítica anclada a la roca genera una plataforma horizontal ,en la cota de acceso desde la calle, en la que se ubica la vivienda. La zona de la piscina se encuentra a una cota inferior en una zona plana existente en el solar. La estructura de hormigón se aísla térmicamente por el exterior, con un estuco de cal liso, flexible y blanco como acabado. El resto de materiales, paredes, pavimentos, grava de la cubierta...mantienen el mismo color enfatizando el carácter unitario.
404 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    We like the virtue of architecture which makes possible constructing a house on air, walking on water... An abrupt plot of land overlooking the sea, where what is best is to do nothing. It invites to stay. A piece that respects the land's natural contour is set in it. Above, a shadow, the house itself, looking calmly at the Mediterranean. Under the sun, the swimming-pool brings us closer to the sea, it becomes a quiet cove. In the inflection point, the stairway proposes a evocative...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Contractor Construcciones Alabort (Rafa Alabort y Andrés Moscardo)
    • Cost 650.000
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 404 users