Between the Sheets

Amsterdam / Netherlands / 2012

67
67 Love 4,981 Visits Published
In the centre of the old city, a hidden pattern of secret alleyways has been partially restored. A new house and atelier designed by Angie Abbink (Abbink X De Haas architectures) is squeezed between two alleys, the Blue Sheet alley and the Black Sheet Alley. This is one of the few new developments in the historically charged Blue Sheet Block where monuments and restoration take precedence. It is a neighborhood rich in contrasts and culture, a block with a squatter’s history and surprising spatial effects. Nestled within the walls of the urban block, this special spot ''between the sheets'' is in a world of its own, where a glimpse of the church tower and the sound of birdsong becomes one’s only contact with the rest of the city. It is a ‘backstreet’ world traditionally dressed in virginal white, allowing light and air into an otherwise narrow and dark place. The project is steeped in contrasts. On the one hand the housing corporation required a practical, flexible, affordable and durable social welfare house which resulted in a simple white box with 4 facades including the roof garden, each with its own urban story and unique character. On the other hand the tenant is a nature-loving cartoonist with a creative family who lived in an old run-down social welfare house down the same alleyway. They lived in a home overflowing with art, colour, memories and collections, veiled from the outside world where light filtered through from unexpected angles. Every space in the house was filled, and every square inch of wallspace covered, the very fabric of the place exuded colour, colour, colour. The response of Abbink X De Haas architectures to the needs of the urban situation, the client and of the users was to create a simple white treasure chest with a veiled facade, behind which a colorful family can create its own world. This veiled house was conceived as the final statement in an urban restoration project which lasted almost 20 years. The designer Chris Kabel was commissioned to express and materialize the veil. This art project was initiated by Angie Abbink who worked together with Kabel in this sublime integration of art and architecture. Façade for a residential building by Abbink X de Haas architects and housing cooperation de Key in the center of Amsterdam. Aluminum sheets are perforated with a pattern that allows the shapes to be bent up or down. When bent up the surface catches the (sun)light and bent down the surface is shaded. In this way intricate graphics can be applied onto the building with punch perforated panels without the use of expensive laser cutting. Bent turns shadow into ink.
67 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    In the centre of the old city, a hidden pattern of secret alleyways has been partially restored. A new house and atelier designed by Angie Abbink (Abbink X De Haas architectures) is squeezed between two alleys, the Blue Sheet alley and the Black Sheet Alley. This is one of the few new developments in the historically charged Blue Sheet Block where monuments and restoration take precedence. It is a neighborhood rich in contrasts and culture, a block with a squatter’s history and surprising...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Multi-family residence
    Lovers 67 users