Le Refuge

Saint-Martin-de-Belleville / France / 2012

26
26 Love 1,374 Visits Published
[ENG] - Our design team was invited to rethink a ski resort apartment in Menuires, France. Located at the far end of a building built in 1965, it has triple orientation that was not valued by the previous layout which was too segmented. The request was to realize the impossible: increase the living space without touching the structure, create 2 bathrooms instead of the one existing, preserve the number of beds, 8 beds in 55m2, all while maintaining separate circultaions for each. To maximise the rather tight and constricted space, we chose to inverse the way of seeing it. Rather than trying to fit the furniture into the apartment, we decided to fit the apartment into the furniture ! However absurd this may seem, it immediately alleviated all the constraints linked to laying out tight spaces. A large wooden curve runs through the entire space. It links all functions, creates a large living space and opens up the panoramic views on the mountains. This furniture-wall incorporates all the necessities of daily use interlocked into one another. Seating next to storage, stacked sleeping, a reading corner is attached to an interior window, the kitched is back to back with a bathroom. It is the furniture element that defines the space. It is no longer cumbersome, rather it frees up a generous space around it and maximises it’s primary functionalities. The secondary system allows to privatise sleeping areas with curtains that roll into the existing central wall. The central space is all white, leading into the matching wrapping terrace. The interior atmosphere is inspired by the mountain and cabin feel, reintepreted in a contemporary manner. The fun interlocking system is detailed into the minute such as sleeping spaces that one must climb into it to discover a reading lamp, a small tablette, storage and a comfortable and peaceful sleeping nook. The entire installation is treated with a single and unique material, wood. Light-coloured birch plywood for the interior spaces and American walnut plywood for the curved wall. To accentuate the unity of the lived-in furniture-wall, every aspect of it is detailed from within. From the exterior, nothing denotes the destiny of this fun cabin in the mountains ! [FR] - L’agence a été invitée à réfléchir sur le réaménagement d’un appartement dans la station de sports d’hiver des Menuires. Intégré en extrémité de l’immeuble central construit dans les années 1965, il dispose d’une triple orientation inexploitée par l’organisation originelle très cloisonnée. La demande singulière visait à résoudre l’impossible: augmenter la surface d’une pièce à vivre sans toucher aux éléments porteurs, proposer 2 salles d’eau à la place de l’unique existante, conserver le nombre de couchage, 8 lits pour 55 m² tout en préservant au maximum des circulations distincts pour chacun. Pour maximiser l’espace relativement réduit et contraints, nous avons décidé d’inverser la perspective et de ne pas essayer de faire rentrer les meubles dans l’appartement mais plutôt l’appartement dans le meuble ! Aussi rocambolesque que ce point de vue puisse paraître, il a levé instantanément tous les blocages qui se manifestaient à la vue de l’aménagement d’un petit espace. Une large courbe en bois traverse la totalité de l’espace. Elle permet de réunir l’ensemble des fonctions, de dégager un grand espace à vivre et de l’orienter vers la vue panoramique sur les montagnes. Ce meuble paroi intègre dans son épaisseur une diversité d’usages du quotidien imbriqués les uns dans les autres. Des assises sont accolées à des rangements, des couchages se superposent, un coin lecture se greffe à une fenêtre intérieure, la cuisine s’addosse à une salle d’eau. C’est désormais le meuble lui-même qui fabrique l’espace ; il n’encombre plus, mieux, il libère un espace généreux et maximise sa fonction première. Un système secondaire de privatisation des espaces de sommeil s’organisent avec des rideaux qui s’enroulent autour du mur central existant. L’espace central est traité en blanc, dans la continuité spatiale directe de la terrasse le ceinturant. L’atmosphère intérieure renvoie au langage de la montagne dans un traitement contemporain. Une certaine ambivalence des fonctions subsiste dans les niches qui servent autant au rangement, qu’à former échelle ou à cadrer les vues intérieures traversantes. L’aspect ludique s’organise également dans la micro-échelle de son couchage perché, il faut y grimper pour trouver sa liseuse, sa tablette, ses rangements et son nid douillet et protecteur. L’ensemble de l’aménagement est traité avec un seul et unique matériau bois, un contre-plaqué de bouleau lumineux pour les espaces intérieurs et un contre-plaqué de noyer américain pour la paroi cintrée.
26 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    [ENG] - Our design team was invited to rethink a ski resort apartment in Menuires, France. Located at the far end of a building built in 1965, it has triple orientation that was not valued by the previous layout which was too segmented. The request was to realize the impossible: increase the living space without touching the structure, create 2 bathrooms instead of the one existing, preserve the number of beds, 8 beds in 55m2, all while maintaining separate circultaions for each. To...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Main structure Wood
    • Client Private
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design
    Lovers 26 users