Laboratory of landscape

Guimaraes / Portugal / 2012

173 .ToString()
173 Love 8,395 Visits Published
ENG - The building is located in Veiga de Creixomil southwest from the historic city center of Guimarães, in a sensitive area of high landscape value, classified in accordance with the Guimarães Municipal Master Plan, as National Ecological Reserve (REN). The morphology of the terrain is characterized by a relative difference of height, by the presence of a water channel, dirt trails, great visibility from surrounding areas and close proximity of large green masses. The visibility that the building has from the motorway implied a series of interventions, guaranteeing that this is an element which distinguishes itself in the territory. The access to the Laboratory, on the East, created by the demolition of small roofs, which were on the passageway located between the existing building and the neighboring plot, and the separation of the building by the creation of a reception square and car park, lead the visitor/user through a promenade to the main entrance in contact with the most impressive moment of the building: the facade to the water front Ribeira de Selho. On the inside, the main objective was to enhance the spatial character of the factory typology. An open space, bright, ready to embrace the new uses and demands of it's functional program, through a simple but rigorous rehabilitation. The division of the different functional modules follows the structure of the roofs in order to establish a balance between the different spaces with the structure of the preexistence, and especially with its character. On the East is located the necessary technical area for the boiler, UTAN and water deposits. On the West, the existing volumes in the upper floor, that were in a state of ruin or without architectural or construction quality were rearranged and reconstructed. The proposal aims to recover the architectural character of the existing building and at the same time, with the new roof and the volumetric reconstructions, affirm the indisputable contemporanity of a rehabilitated building. The concept of intervention seeks to clearly highlight and accurately identify the various intervention stages so as not to produce ambiguities or distortions of the history of the building. Thus the elements in masonry stone were recovered, cleaned and replaced, the existing volumes in brick, or other materials in an advanced state of decay and new volumes were build in white concrete. Different materials to allow a reading of changes in time and use. ES - El edificio está situado en la Veiga de Creixomil, territorio de Guimarães, en una zona sensible de alto valor paisajístico, clasificada, de acuerdo con el Plano Director Municipal de Guimarães, como reserva ecológica nacional (REN), a suroeste del centro histórico de la ciudad de Guimarães. La morfología del terreno se caracteriza por una diferencia relativa de las cuotas, por la presencia de un canal de agua, caminos de tierra, gran visibilidad de los alrededores y proximidad de grandes zonas verdes. La visibilidad que el edificio ha asumido desde la autopista, presupone un conjunto de intervenciones que garantizasen que este es un elemento que se distingue en el territorio. El acceso al laboratório, creado a través de la demolición de los cubiertos que han ocupado el paisaje localizado entre la antigua fabrica y el terreno vecino, y por la liberación del edifício con la creación de la plaza de recepción y aparcamiento, se encuentra a oriente y conduce el visitante / usuario a través de una promenade a la entrada del edificio en contacto con su momento más impresionante: la fachada de la Ribeira de Selho. En el interior, el objetivo principal fue mejorar el carácter espacial de la tipologia de fabril. Un espacio abierto, luminoso, listo para recibir a los nuevos usos y requerimientos funcionales del programa, a través de una rehabilitación sencilla pero rigurosa. La división de los diferentes módulos funcionales sigue la estructura de las aguas de la cobertura con el fin de establecer un equilibrio entre los diferentes espacios con la estructura de la preexistencia y sobre todo con su carácter. En la fachada este está situada la zona técnica necesaria para los tanques de agua, calderas y bombas. En la zona oeste de se reconstruyeron y se han reorganizado los volúmenes del piso superior, que se encontraban en mal estado o sin la calidad arquitectónica y constructiva. La propuesta pretende recuperar el carácter arquitectónico del edificio existente y, al mismo tiempo, con la nueva cobertura y com las reconstrucciones volumétricas, afirmar la contemporaneidad indiscutible de un edificio rehabilitado. El concepto de intervención pasó por destacar la clara y precisa identificación de las distintas fases de intervención, para que no se produzcan distorsiones o ambigüedades en la lectura de la história del edificio. Así, los elementos de albañilería de piedra fueron recuperados, limpiados y reemplazados, los volúmenes existentes en ladrillo u otros materiales en un avanzado estado de degradación, así como los nuevos volúmenes fueron ejecutados en hormigón blanco aparente. Materiales diferentes para permitir una lectura de los cambios en el tiempo y el uso. PT - O edifício localiza-se, na Veiga de Creixomil no território de Guimarães numa área sensível de elevado interesse paisagístico, classificada, de acordo com o Plano Director Municipal de Guimarães, como reserva ecológica nacional (REN), a sudoeste do centro histórico da cidade de Guimarães. A morfologia do terreno é caracterizada por uma relativa diferença de cotas, pela presença de um canal de água, percursos em terra batida, grande visibilidade das áreas circundantes e grande proximidade de maciços vegetais. A visibilidade que o edifício tem desde a auto-estrada pressupôs o desenvolvimento de um conjunto de intervenções, que garantissem que este seja um elemento que se distingue no território. O acesso ao Laboratório, a Nascente, criado pela demolição dos cobertos que foram ocupando a passagem localizada entre a antiga fábrica e o terreno vizinho e da libertação do edifício pela criação da praça de recepção e parque de estacionamento, conduz o visitante/utente, através de uma promenade à entrada do equipamento em contacto com o momento mais impressionante do edifício: a fachada sobre a Ribeira de Selho. No interior o objectivo principal foi valorizar o carácter espacial da tipologia fabril. Um espaço aberto, luminoso, preparado para receber os novos usos e exigências do programa funcional, através de uma simples mas rigorosa reabilitação. A divisão dos diferentes módulos funcionais segue a estrutura das águas das coberturas no sentido de estabelecer o equilíbrio dos diferentes espaços com a estrutura da preexistência e sobretudo com o seu carácter. No topo Nascente está localizada a zona técnica necessária para a caldeira, depósitos de águas e bombas. Na zona do lado Poente foram reordenados e reconstruídos os volumes do piso superior que se encontravam em estado de ruína ou sem qualidade construtiva e arquitectónica. A proposta apresentada pretende recuperar o carácter arquitectónico do edifício preexistente e ao mesmo tempo, com a nova cobertura, e com as reconstruções volumétricas afirmar a incontestável contemporaneidade de um edifício reabilitado. O conceito da intervenção passou por destacar a clara e rigorosa identificação dos diferentes tempos de intervenção de forma a não produzir ambiguidades ou a distorção na leitura da histórica do edifício. Assim os elementos em alvenaria de pedra foram recuperados, repostos e limpos, os volumes existentes em tijolo, ou outros materiais em avançado estado de degradação assim como os volumes novos foram executados em betão branco aparente. Materiais diferentes para permitir uma leitura das modificações no tempo e no uso.
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    ENG - The building is located in Veiga de Creixomil southwest from the historic city center of Guimarães, in a sensitive area of high landscape value, classified in accordance with the Guimarães Municipal Master Plan, as National Ecological Reserve (REN). The morphology of the terrain is characterized by a relative difference of height, by the presence of a water channel, dirt trails, great visibility from surrounding areas and close proximity of large green masses. The visibility that the...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Client CÂMARA MUNICIPAL DE GUIMARÃES
    • Contractor COMBITUR – Construções Imobiliárias e Turísticas, S.A.
    • Cost 1.108.000
    • Status Completed works
    • Type Adaptive reuse of industrial sites / Multi-purpose Cultural Centres / Recovery/Restoration of Historic Buildings
    • Websitehttp://www.cannatafernandes.com/eproj246o.html
    Lovers 173 users