Civic Offices Bologna

Bologna / Italy / 2008

18
18 Love 14,277 Visits Published

The City Council of Bologna commissioned the construction of a building covering an area of ​​33,000 sqm to house, at one location, the 1,000 employees of the City, previously distributed in 21 different places in the city.
The building is located behind the train station, where there was a fruit and vegetable market. The project aims to redevelop the area and reconnect it to the city center. The design concept is to break a single mass in three blocks intended for various activities.
The blocks of different heights are joined by a shading roof, an entrance hall built on four floors and a public space that degrades.
The roof has the dual function of protecting from solar radiation and give a sense of architectural cohesion to the whole complex.
This large single roof, which is the defining element of the design, it folds like a giant "origami" placed on the various buildings above a panoramic terrace.

[IT]
Il Consiglio Municipale di Bologna ha commissionato la realizzazione di un edificio esteso su un’area di 33.000 m2 destinato a ospitare, presso un’unica sede, i 1.000 dipendenti del Comune, precedentemente distribuiti in 21 luoghi diversi della città. L’edificio è situato dietro la stazione ferroviaria, dove sorgeva un mercato ortofrutticolo. Il progetto è inteso a riqualificare l’area e ricongiungerla al centro città. Il concetto di design si articola sul frazionamento di una singola massa in tre blocchi destinati ad attività varie. I blocchi di diversa altezza sono uniti da una tettoia ombreggiante, un atrio d’ingresso sviluppato su quattro piani e uno spazio pubblico degradante. La tettoia ha la doppia funzione di proteggere dalle radiazioni solari e dare un senso di coesione architettonica al complesso. L’ampia tettoia unica, che costituisce l’elemento più connotante del design, si ripiega come un gigantesco “origami” posato sui vari edifici e sovrastante un terrazzo panoramico.

18 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The City Council of Bologna commissioned the construction of a building covering an area of ​​33,000 sqm to house, at one location, the 1,000 employees of the City, previously distributed in 21 different places in the city.The building is located behind the train station, where there was a fruit and vegetable market. The project aims to redevelop the area and reconnect it to the city center. The design concept is to break a single mass in three blocks intended for various activities.The blocks...

    Project details
    • Year 2008
    • Work started in 2005
    • Work finished in 2008
    • Client NEWCO DUC Bologna s.p.a.
    • Status Completed works
    • Type Town Halls
    • Websitehttp://www.mcarchitects.it
    Lovers 18 users