House Arabellagasse

Vienna / Austria / 2009

52
52 Love 23,205 Visits Published
[ENG] - The detached single family home from the interwar years had been renovated with much intuition a few years back at the owner’s initiative. The family expanded and one major drawback to the house needed to be tackled: the lack of an access to the garden. Now there are an additional 50m2 of living space of lightweight build on spot foundations. Stretched along the sloping terrain, the building leads into the garden. The spot foundations allow for the old trees to be preserved. The roof opens up towards the street, letting the afternoon sun flood the extension during the winter months and shielding the sunny rooftop terrace from the street. To the west, another room with a wet area can be detached if required.The wood of the interior stairs was available onsite and was reused, the power trowelled, monolithic floor continues the simple, modest architectural language in tune with the already existing building. [DE] - Das Einfamilienhaus aus der Zwischenkriegszeit war schon vor ein paar Jahren in Eigenregie mit Fingerspitzengefühl renoviert worden. Die Familie wurde größer und ein Nachteil des Hauses war nun dringlich zu lösen: Die fehlende Verbindung zum Garten. Nun gibt es 50m2 zusätzlichen Lebensraum in Leichtbauweise auf Punktfundamenten. Langgestreckt folgt das Gebäude dem abfallenden Gelände in den Garten. Mit den punktuellen Gründungen ist es möglich, den alten Baumbestand vollständig zu erhalten. Das Dach klappt Richtung Straße auf, lässt die Nachmitt agssonne in den Wintermonaten ti ef in den Zubau und schützt die sonnige Dachterrasse vor Blicken von der Straße. Bei Bedarf kann westseiti g ein Zimmer mit Nassbereich abgetrennt werden. Das Holz für die Innensti ege war vor Ort vorhanden und wurde weiterverwendet, der fl ügelgeglätt ete monolithische Betonfußboden führt passend zum Bestandshaus die einfache, unspektakuläre Architektursprache fort.
52 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    [ENG] - The detached single family home from the interwar years had been renovated with much intuition a few years back at the owner’s initiative. The family expanded and one major drawback to the house needed to be tackled: the lack of an access to the garden. Now there are an additional 50m2 of living space of lightweight build on spot foundations. Stretched along the sloping terrain, the building leads into the garden. The spot foundations allow for the old trees to be preserved. The roof...

    Project details
    • Year 2009
    • Work finished in 2009
    • Cost 90000
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 52 users