SBD25

Seoul / South Korea / 2012

57
57 Love 7,390 Visits Published
Located in the Seongbuk-dong district in the northern part of Seoul, the site for this building was in a high-end residential area dotted with old Korean architecture, castle walls, and historical landmarks. The client, who manages a trading company dealing in Scandinavian vintage and modern furniture, has made it his mission to commission a Japanese architect to create a flagship building with a delicate sensibility that would fuse contemporary art with the designer furniture of his own company. In addition, he seeks to raise the overall level of the living environment in Seongbuk-dong by developing several residential projects overseen by various architects. The surrounding area is a mix of large, small, old and new structures, while the irregularly shaped site itself, measuring roughly 330 sqm and located on sloping ground, is surrounded on three sides by narrow alleyways. In order to make maximum use of the 30% building-to-land ratio and the 60% floor area ratio, the entire belowground area was excavated, and the outer perimeter of the site lined with as much glass and concrete as possible. By incorporating a traditional Korean madan courtyard into the interior, we managed to enhance the feeling of space within the house, creating a little microcosm within the inside. Four different gardens - an entrance garden, approach garden, main garden, and roof garden - create a situation where each interior space overlooks the courtyard, producing a sense of tranquility and a scenic view that impresses with the originality of its approach. The architectural space that forms the backdrop for this ensemble of designer furniture and contemporary art demands a neutral design that will accommodate these artworks and a comfortable, blank and uncluttered space. This space would ideally possess a strong sense of materiality and expansiveness that can accommodate changes in the lifestyle of the inhabitants and surrounding area that would not diminish with the passage of time. With SBD25, we were able to offer one possible response to these demands. [IT] L’abitazione, ubicata su un lotto stretto trapezoidale, cerca il migliore orientamento: le stanze principali si affacciano a sud in una serie di volumi; sul nord, invece affacciano i camminamenti. Con la luce come grande alleato, si progetta un’ abitazione composta da un piano terra, che ospita gli spazi comuni, come soggiorno, sala da pranzo e la cucina, tutti proiettati verso lo spazio esterno grazie alle finestre scorrevoli e alla continuazione del pavimento in legno fino alla proiezione esterna degli sbalzi dei volumi dei piani superiori; un seminterrato che unisce gli spazi per i servizi, il garage e una stanza multiuso; e un primo piano, la zona notte, diviso in due dalla doppia altezza della sala pranzo che separa le camere dei bambini da quella dei genitori. Il risultato finale è una casa luminosa caratterizzata da una semplice composizione di volumi, una successione di tre elementi che ospitano le principali funzioni dell’abitare. L'interno è stato progettato razionalmente per renderlo pratico, potenziando l'ingresso della luce naturale e il rapporto con l'esterno. Dalla sala da pranzo a doppia altezza, che si trova nella parte centrale dell’architettura, una scala conduce agli altri piani. Come materiali e colori sono stati utilizzati il bianco per la finitura dei rivestimenti esterni e delle superfici verticali interne;il legno doussié per il parquet dei pavimenti interni ed esterni, gli arredi fissi e le porte interne; alluminio per gli infissi. L'uso efficace dell'energia solare come fonte di calore a sud, la diminuzione delle aperture a nord, l’isolamento dall'esterno tramite un involucro termico continuo che riduce drasticamente i ponti termici e le infiltrazioni esterne, fanno si che l’alloggio abbia uno scarso bisogno di riscaldamento in inverno, con conseguente risparmio di energia e le emissioni di CO2. I pannelli solari sul tetto, inoltre, coprono l'intero fabbisogno di acqua calda e parte del riscaldamento a pavimento.
57 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Located in the Seongbuk-dong district in the northern part of Seoul, the site for this building was in a high-end residential area dotted with old Korean architecture, castle walls, and historical landmarks. The client, who manages a trading company dealing in Scandinavian vintage and modern furniture, has made it his mission to commission a Japanese architect to create a flagship building with a delicate sensibility that would fuse contemporary art with the designer furniture of his own...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 57 users