Casa La Dehesa

Lo Barnechea, Santiago / Chile / 2011

85 .ToString()
85 Love 5,354 Visits Published
At the site, in a private community in La Dehesa, is possible to appreciate a mountain landscape and an environment with plenty native vegetation. The site dimensions are slack for the program needs and rooms for a house of 500m2. Allocation decisions set the house on two stories and in a constant recognition of the width and depth of field of the site. The ground floor determines the program in transversal stripes of use, where the first includes bedrooms, living rooms and study rooms of children, and the second, common use areas, dining room and main living room. This sequence gets articulated by a main circulation axis that distributes circulations from the access to common areas and as projection to the bottom of the site. The second level group all the adults needs related programs. Based on structural criteria and expression, the first level is constructed in concrete and the second in light metal structure. This allows recognizing two typologies within the house: A horizontal base where concrete, stone and wood volumes predominates . The composition, materiality and organization of the sequences that build public and private are the strategy of this work. [SP] El lugar, en un condominio privado en La Dehesa permite todavía apreciar un paisaje cordillerano y un entorno con bastante vegetación autóctona. Las dimensiones del sitio son holgadas para el programa de necesidades y recintos de una casa de 500m2. De igual manera las decisiones de distribución configuran la casa en dos niveles y en un constante reconocimiento del ancho y la profundidad del terreno. La planta baja determina el programa en franjas de uso transversales en donde la primera agrupa los dormitorios, salas de estar y estudio de los hijos, y la segunda los espacios de uso común; comedor y estar principal. Esta secuencia se articula por un eje de circulación que distribuye desde el acceso hasta los espacios comunes y como proyección hasta el fondo del sitio. Un segundo nivel agrupa todo el programa relacionado a las necesidades de los padres. A partir de criterios estructurales y de expresión, el primer nivel se construye en hormigón y el segundo en estructura liviana metálica. Esto permite reconocer dos tipologías en la casa: Una base horizontal donde predomina el hormigón visto y el enchape de piedra lajeado, y una serie de volúmenes de madera organizados sobre este plano. La composición, la materialidad y la organización de las secuencias que construyen lo público y lo íntimo son la estrategia de esta obra.
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    At the site, in a private community in La Dehesa, is possible to appreciate a mountain landscape and an environment with plenty native vegetation. The site dimensions are slack for the program needs and rooms for a house of 500m2. Allocation decisions set the house on two stories and in a constant recognition of the width and depth of field of the site. The ground floor determines the program in transversal stripes of use, where the first includes bedrooms, living rooms and study rooms of...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Main structure Reinforced concrete
    • Contractor Altamira
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 85 users