Forte Nanshan

Chongqing / China / 2012

114
114 Love 7,147 Visits Published
Architecture SPARK’s playful Clubhouse in Chongqing has opened to the public. The Clubhouse is the first part of a series of leisure facilities SPARK designed for a large villa community in the outskirts of Chongqing. Apart from the 5,500 sqm clubhouse SPARK’s masterplan proposal includes a 12,000sqm hotel and a 13,000sqm outdoor retail street which will be completed early 2013. ” The uniqueness of the site was the source of inspiration for our design”, says Jan Clostermann, Director at SPARK. The design aims to embody the site’s steep topography, beautiful greenery and scenic views in the spatial experience of the architecture. The hotel, clubhouse and retail elements become part of a scenic route from a panoramic lookout fifty meters above the community down into the valley. Along this dramatic descent program has been carefully placed to respond to the topography and community needs. Thus, in the process of meandering through the landscape, one engages in activities that foster a healthy community and social interaction. The clubhouse forms the centre point of this leisure route. It functions as a mediating icon that brings residents, visitors, and all the elements of the master plan together. It was formally conceived as a continuous folded loop that pivots from a common double height space. The common space links together the different programmatic elements of the building; including a gym, a swimming pool, children playground, offices, arts-and-crafts classrooms, meeting rooms, a restaurant and a café. The design responds to the client needs by allowing this common space to be temporarily utilized as a showroom and sales floor for the villas. Surrounding the clubhouse is a shallow reflective lake abundant with carp and lotus. Wooden platforms outline the periphery of the building and bridge across the lake to connect the lobby with the residential villas. Like the hotel and the retail street SPARK aimed to embed the clubhouse into the existing topography. There is a 5 meter level difference between the side facing the street and the side opening up to a shallow lake. The roof folds down towards the main entry forming outdoor seating continuing the scenic route along the roof down towards the water. Thus the clubhouse seems to grow from the ground when approaching the main entry, and rising out of the reflecting water surface five meters lower on the opposite side of the building. This terraced space is echoed in the interior spaces where the visitors enter into a low ceilinged space to descend into the double height space that is now used as the sales room. The materiality aims to blend the building into its natural setting by employing is a simple palette of textured granites and glass. By embracing the existing topographic conditions and integrating the water edge to be one of the main features of the design, SPARK has created a memorable indoor - outdoor experience for both residents and visitors alike. Interiors Gazing across the Chang Jiang River from urban Chongqing, here come the celebrated scenery district of Nanshan. The green is weaving into the mountains here, with the meandering river, they are all embracing the hilly Chongqing City with their beauty. The sales office of Mountain and City is just located at the picturesque Nanshan district, which the view has inspired the designers for their idea of the interior. Just as the geographical character of Nanshan, the landscape inside the sale office is assembled with mountains and valleys as well. The walls and rooms are conglomeration of triangular planes and oblique line sets, in different tones of gray, the outcome is a powerful and dynamic topographic chart. No matter where they place themselves, visitors could feel the embrace by hills exactly like the city itself. While standing on the marble floor that plays a role as the valleys in Nanshan, the energetic ambience of the mountains would stun into visitors retinas in the meantime. Whereas, the same geometric of the walls has extended to the grand marble floor, the irregular triangular patterns with various kinds of marble have been well arranged in the same manner. Together, both the vertical and horizontal planes have visualized the mountainous beauty scenes of Chongqing. Moreover, even the array of brown stainless steel counters each has an individual form; yet they are in placed in faultless range. They can be seen as a series of monstrous rocks, as well as they can be described as the crystallized form of the cultural spirit of Nanshan. Meanwhile, the eye-catching counters act as the focus points in the grayscale surroundings. Walking toward the midst of the mountains, a cave appears beneath the cliff ahead, which is the passage to the other floor level. In order not to arouse puzzle feeling among visitors, thus there is a long strip of light laminating along the tunnel. The light transfers the geometric style to the other bit of the interior while easing the dullness in the dark. Thanks to the extra high ceiling of the building, there is adequate vertical space for the numerous strings of LED chandeliers to offer the dreamy mood of rainy Great Southeast. The softness that presents by the rain also forms a contrast with the strong and bulky atmosphere of the “hilly” theme of the entire interior, which is also kind of buffer to visitors’ eyes. Take a glance upon the “sky”, not only rain, the space also presents visitors a trip to the galaxy; through the celestial shower that shines above with programmed pattern, people’s mind could be relaxed and rinsed as well. Within the sky and the ground, among the mountains and the valleys, every little thing within are portraying the spiritual and robust sight of mountainous Chongqing city.
114 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Architecture SPARK’s playful Clubhouse in Chongqing has opened to the public. The Clubhouse is the first part of a series of leisure facilities SPARK designed for a large villa community in the outskirts of Chongqing. Apart from the 5,500 sqm clubhouse SPARK’s masterplan proposal includes a 12,000sqm hotel and a 13,000sqm outdoor retail street which will be completed early 2013. ” The uniqueness of the site was the source of inspiration for our design”, says Jan Clostermann, Director at...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Interior Design / Private clubs/recreation centres
    Lovers 114 users