Victoria 73

Bantry Bay, Cape Town / South Africa / 2005

142
142 Love 8,427 Visits Published
Victoria 73 [ENG] [ENG] - The brief called for a dynamic response to capitalise on the site by creating an environment where the young family could enjoy an outdoor lifestyle. The design was driven by the need to create a family home which accommodated the kitchen living and dining room in one space. The secondary living area was to be an entertainment space. The pool terrace allows for covered and uncovered areas to relax around the pool. The entertainment lounge accommodates a generous bar and is close to the outdoor braai area. A dramatic gazebo structure is perched at the edge of the pool deck. These living levels are located on the Fourth and Fifth floor. The Sixth floor accommodates the master suite & children’s bedrooms and lounge while the guest & staff accommodation and library are on the second and third storey. The ground floor accommodates the entrance hall and a five car garage. A glass lift connects the building vertically. The house is strongly influenced by the Californian School of ‘Case Study’ houses. It also takes its cue from Miesien Planar Designs – demonstrated with the cantilever roof slab which is supported by a marble clad wall plane reminiscent of the stone walls of the Barcelona Pavilion. The main double volume living level relates directly to the sea view and is framed by the red chimney flue and a Nero Marquina marble clad wall. The dining space opens out into a garden courtyard with a water feature and sculpture. Finishes include textured stone cladding to various walls. This is contrasted with the roughness of the off-shutter concrete soffit to the living room dining room and kitchen on the Fifth floor. The finishes are varied including timber cladding to various rooms and richly coloured mosaic finishes. The interiors are casual and sleek with each furniture piece carefully considered to create a successful fusion of 20th Century Iconic Design pieces with custom-made items by ANTONI ASSOCIATES. Also the client’s eclectic art collection plays an integral part in the interior. A neutral colour palette which includes walnut timber charcoal linen and earth tones was juxtaposed with textural elements such as vintage leathers and soft woven carpets.
142 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Victoria 73 [ENG] [ENG] - The brief called for a dynamic response to capitalise on the site by creating an environment where the young family could enjoy an outdoor lifestyle. The design was driven by the need to create a family home which accommodated the kitchen living and dining room in one space. The secondary living area was to be an entertainment space. The pool terrace allows for covered and uncovered areas to relax around the pool. The entertainment lounge accommodates a generous...

    Project details
    • Year 2005
    • Work finished in 2005
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 142 users