Residenza | Studio SGA

Interior Design Florence / Italy / 2012

56
56 Love 5,487 Visits Published
Home | Studio Stefano Gambacciani Architect An hard-won idiocy "An hard-won idiocy" is the citation of a work of Giorgio Gaber (Mr. G), a master of irony and attentive and caustic critic of life, society, of human desires and anxieties. "An hard-won idiocy" is the writing that stands out white, frothy, and suspended in midair, on a green lawn stretched vertically on one of the (few) walls of the new home studio of Stefano Gambacciani (by a curious, and purely fortuitous, coincidencethe, Arch. G ). "An hard-won idiocy" is the symbol of the indomitable determination, the tenacity and motivation to pursue a dream, despite the apparent, many, and sadly popular difficulties related to the economical situation, the historical period, the contingent and contextual factors. Despite the alarming numbers that make his position, like that of many other young people in the same conditions, of course, dangerously in the balance between recklessness and courage. In 2005, according to the latest research conducted by CRESME (Center for Economic Research Social Market for Building and Land) architects in Italy, qualified and members to their orders, are as numerous as those of Spain, France, England and Germany all put together (about 123,000). Stefano Gambacciani graduated "cum laude and honorable mention of dignity of publication" in 2006 at the Faculty of Architecture of Florence, since then works with the most prestigious studios in interior design and architecture of Florence and at the same time, does not abandon his academic career taking courses of interior design at the University of Florence and working as assistant in several design workshops. In this same year (2012) is completing his PhD in Architectural and Urban design still at the Faculty of Architecture in Florence and, in search of a personal space of expression and freedom decides to inaugurate this new place to live and work. Located in Florence, on the first floor of a corner building between Via Pier Capponi and Via Valori, designed to Enel processing center from the early 60s and recently, and with much intelligence, renovated, the space is articulated seamlessly with a L-shaped configuration and is flooded with light from the generous windows that open along the front overlooking Via Valori. Below and all around the windows lay out the modular bookcases, assembled and adjusted in the place that house all the paper material that, despite increasingly heavy imposition of digital reproductions, remains an invaluable resource. The inside angle that impact the space, dividing it in two asymmetrical wings, is softened and disappeared behind a screen of draped curtain, dematerializing the edge given by the bathroom wall and the niche containing the closet. Behind the curtains that continue from the entrance door to the back wall, which receives the head of the bed, is hidden the entrance to the small, but complete with all common facilities, bathroom. The minimal lines of the shining and linear kitchen and of the support closet, composed of three columns, scan from the joints of the grooves of the openings, are underlined by the sides and top in bleached oak. Surrounding the big table, around which all activities of daily round, living, work, study, entertainment, lunches and dinners, chairs recovered from a conference room that was refurbishing its furnishings. Two thin blades of mirror generate unexpected glimpses and amplify the space, one placed between the kitchen floor and wall units, which reflects the window behind giving another point of light, and space inside making participant of this who is also working in the kitchen, the other on the side of the wall of grass that multiplies the number of adjacent windows, decomposing into a suspended slab the green wall. The lights, metaphor of garage lamps, hang with all the wires exposed and generate punctual and strongly characterizing lighting in function of their location, number and height. All work was carried out almost entirely by the same hands of the architect who, with his parents and some friends, sawed, glued, painted, cut, sewn, upholstered (etc.) with a view to obtaining, with a minimum of effort economic, the maximum results. The new residence for Stefano Gambacciani Architect is a small concentrated nerve center, a micro brain cell that works thanks to the digital infrastructure capable of connecting to a larger network of interchanges between other small cells scattered in the territory dominated by great intellectual potential and research that risk to remain unexpressed and unused. This operation is meant to be a stimulus to the most valid and many young professionals and researchers who are in the same conditions, to create a vast circuit, consisting of micro- economic studies, proportionate to personal availability, but fully operative and strong of the communications network that connects them, enough to become a great body thinking, working, economically self-sufficient. And It does not matter if the grass is synthetic, if any furniture in chipboard, and all the space closes around 35 square meters: the idiocy is accomplished. Desired, pursued, hard-won, the realization of a dream he took the substance, the roots of hope have been thrown ... with all due irony, of course.
56 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Home | Studio Stefano Gambacciani Architect An hard-won idiocy "An hard-won idiocy" is the citation of a work of Giorgio Gaber (Mr. G), a master of irony and attentive and caustic critic of life, society, of human desires and anxieties. "An hard-won idiocy" is the writing that stands out white, frothy, and suspended in midair, on a green lawn stretched vertically on one of the (few) walls of the new home studio of Stefano Gambacciani (by a curious, and purely fortuitous, coincidencethe, Arch....

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2012
    • Client Stefano Gambacciani Architetto
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Offices/studios / Interior Design
    • Websitehttp://www.stefanogambacciani.com
    Lovers 56 users