XIEIRA HOUSE II

Caranguejeira / Portugal / 2011

69
69 Love 5,543 Visits Published
ENG Implemented in a slender lot from north to south, the project born with the aim of building a dwelling with a single floor. The typology was defined according to the best sunlight, as this is one of the richest of this Mediterranean country. So all rooms are oriented to the east, the living room (place more permanent) to south, the kitchen to west and garage to north where the functionality is the symbiosis of the project. The professional link of the owner to the forestry sector, led us to look for sources of inspiration in the region. We are in the west of the country, near the city of Leiria that is distinguished by loggers and mythical forests (created by King D. Dinis in order to protect the city from sand storms from the winds off the Atlantic ocean) this was the turning point of the project which allowed us to take advantage of traditional formwork pine boards used in the concrete in sight walls at core walls of the house. The simplicity of the project s expressed by twisting volumes, clearly creating a courtyard entry that indicates slightly pedestrian access to the main entrance of the house. These indications are given to the observer by curvilinear shapes of the concrete in sight walls. As the source of inspiration used, the project resulted from a constant metamorphosis of the modern, minimalist, fragile and traditional, raw, lush. Thus were linked elements such as rough wood formwork of the in sight concrete and the creation of curvilinear and modern shapes, between the black color in the concrete and the traditional white plaster, between facades of black shale and Portuguese sidewalk, between the massive scale volumes and thin sun protect flaps or the long glazed windows. As a result of this exercise was created a typology of family dwelling, this project distinct itself from the others by their discreetly bold presence without never denying the deep roots of their culture. POR Implantado num lote de forma esguia no sentido Norte‐Sul, o projecto nasce com o intuito de criar uma habitação de piso único. A tipologia foi definida em função da melhor exposição solar, não fosse esta uma das riquezas deste país mediterrânico. Como tal, todos os quartos são orientados a nascente, a sala a sul (local de maior permanência), a cozinha a poente e garagem a norte onde a funcionalidade foi a simbiose do projecto. Tendo o proprietário uma ligação profissional ao sector florestal, levou‐nos a procurar fontes de inspiração na região. Estamos na zona oeste do país, próximo da cidade de Leiria que é distinguida por ser terra de madeireiros e das míticas florestas (criadas pelo rei D.Dinis com o intuito de proteger a cidade das tempestades de areias provenientes dos ventos da costa atlântica) este foi, o ponto de viragem do projecto que nos permitiu tirar partido da cofragem tradicional em tábuas de pinho, utilizado no betão descofrado à vista em paredes nucleares da habitação. A simplicidade do projecto manifesta‐se pela torção de volumes, criando de forma clara um pátio de entrada que indica discretamente o acesso pedonal e principal da casa. Estas indicações são dadas ao observador pela forma curvilínea das paredes em betão descofrado. Tal como na fonte de inspiração utilizada, o projecto resultou de uma metamorfose constante entre o moderno, frágil, minimalista e o tradicional, rude, exuberante. Assim foram ligados elementos como a cofragem em madeira tosca do betão à vista e a criação de formas curvilíneas e modernas, entre a coloração a negro do betão e o reboco branco tradicional, entre fachadas em xisto preto e calçada à portuguesa e entre volumes de forma maciça com finas palas de protecção solar e longos envidraçados. Em resultado deste exercício nasce uma tipologia de habitação unifamiliar, que se demarca das demais pela sua presença discretamente arrojada, nunca renegando as raízes profundas da sua cultura.
69 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    ENG Implemented in a slender lot from north to south, the project born with the aim of building a dwelling with a single floor. The typology was defined according to the best sunlight, as this is one of the richest of this Mediterranean country. So all rooms are oriented to the east, the living room (place more permanent) to south, the kitchen to west and garage to north where the functionality is the symbiosis of the project. The professional link of the owner to the forestry sector, led us to...

    Project details
    • Year 2011
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 69 users