Rossignol Headquarters

Siège Mondial de Rossignol Saint Jean de Moirans / France / 2009

44
44 Love 2,635 Visits Published
Rossignol Global Headquarters (eng-fra) ENG - The image of Rossignol, a historic leader in the world of skiing, is intimately linked to the mountains and to snow. The project for its global headquarters has nothing to do with the stereotypical office building, but is a tribute to nature and to the peaks, but also to technology, which is inseparable from top-level sport. The plot stands in the middle of a plain surrounded by mountains. It is a stretch of former farmland, marshy and perfectly flat, bounded on the northern side by the Lyon-Grenoble motorway. The architecture has been designed specifically for Rossignol, a fusion of the company’s functional and fantasy aspects, in a surprising and minimalist form: it is inspired by board sports, by fluidity of motion, and also by relief, snow and glaciers sculpted by the elements. The roof, which envelops the whole project, is topography in osmosis with nature and the landscape. Its organic, timber-clad shape echoes the profile of the mountains that surround the site. In order to create the “House of Rossignol”, the Rossignol Group will be assembling on these site different entities that are currently spread over several locations, but which all contribute to the company’s identity. The roof covers three types of space: - The racing ski production workshop, the brand’s technological showcase, and technical rooms, all grouped alongside the motorway. - The office floors, which include the administrative and sales departments, R&D, research and design, etc. - The street, spectacular and bright, the space of social encounter, which crosses the building from side to side. At its end, the street widens to become the showroom. On the motorway side, the facade creates a kinetic and dynamic effect reinforced by the repetition of the logo, which appears gradually. The front of the building rises to form a roof over the workshops and then on to the apex, and descends again on the south-western side to cover the office area. It is then intercut with patios planted with birch trees that seem to grow through the roof: nature and building intertwine. The irregular profile of the roof and office facades leaves the opportunity for future extensions as required. Additions can be built without disrupting the balance and identity of the project. From the start, the architecture embodies its own growth process. The roof ridge, with a glasshouse running along it, is situated above the street, a high-level space giving onto the “high-altitude restaurant”, the highest point of the structure, which refers to ski slope restaurants. Inside, the building functions like a “hive” in which the different functions come into contact and interact, where people enjoy the experience of working together and meeting each-other. The originality of the programme is that it assembles very different functions, from production to services, under a single roof. The aim of this assembly is to create a global synergy which eliminates barriers between design, service and technology. Each person in their own diversity – engineer, designer, technician, secretary, salesman, etc. – meets in a reciprocal encounter. To encourage this internal communication, social spaces are distributed around the building. The restaurant, situated right at the top and at the gravity centre of the street, is designed as the primary locus for the company life: two great glass-roofs divide up the panoramic views to the sky and the mountains, on one side to the Vercors and on the other to the Chartreuse. A large roof terrace is available for alfresco lunching, protected from the noise of the motorway. Whether on the terrace or around a wooden fire, the restaurant turns the midday break into a special moment. Only two materials are used for the external envelope: wood (natural larch) and glass. The structure is made of steel, like an organic skeleton that outlines the shape, with its multiple warped surfaces. The roof frame is visible in the workshop and offices. The post and beam frame of the service floors straddles spans of 12 to 15 metres to leave the space as free as possible. The workshop space has a primary horizontal roof overlaid by the timber over-roof, creating a hidden space between the two which contains all the technical systems and machinery. This means that no technical elements are visible from the outside; therefore the external shape is pure. The building is designed for minimal environmental impact. The technical choices make it an efficient and energy-saving building, well insulated and protected from the summer sun by the timber over-roof. The systems are optimised – the heat produced by the workshop machines is recovered and re-injected into the heating network. The offices receive natural ventilation through automatic window opening. FRA - L’image Rossignol, leader historique du ski, est intimement liée à la montagne et à la neige. Le projet pour son siège mondial, loin des stéréotypes des immeubles de bureaux, est un hommage à la nature et aux sommets mais aussi à la technologie, indissociable des sports de haut niveau. Le terrain est situé au milieu d’une plaine entourée de montagnes. C’est un ancien champ agricole marécageux et parfaitement horizontal, longé côté nord par l’autoroute Lyon - Grenoble. L’architecture est conçue sur mesure pour Rossignol, elle fusionne les aspects fonctionnels et l’imaginaire de l’entreprise en une expression surprenante et dépouillée : elle s’inspire de la glisse, de la fluidité du mouvement, et aussi des reliefs, neige et glaciers sculptés par les éléments. Le toit, qui enveloppe l’ensemble du projet, est une topographie en osmose avec la nature et le paysage, sa forme organique habillée de bois répond au profil des montagnes qui entourent le site. Le groupe Rossignol va rassembler sur ce site des entités différentes qui sont pour l’heure éclatées en plusieurs lieux mais qui toutes participent à l’identité de l’entreprise, afin de créer la « maison Rossignol ». Le toit recouvre trois types d’espaces : - L’atelier de production des skis de course, vitrine technologique de la marque, et des locaux techniques, le tout regroupé le long de l’autoroute - La rue, qui est l’espace de convivialité, spectaculaire et lumineux, qui traverse le bâtiment de part en part. A son extrémité la rue s’élargit pour devenir le showroom - Les plateaux de bureaux, qui comprennent les services administratifs et commerciaux, la R&D, les départements recherche et design, etc. Côté autoroute, la façade crée un effet cinétique et dynamique renforcé par la répétition du logo, qui apparaît progressivement. La façade courbe devient toiture des ateliers, monte jusqu’à la crête et redescend de l’autre côté pour couvrir les bureaux. Elle est alors percée de patios plantés de bouleaux, les arbres semblant perforer le toit : la nature et le construit s’entremêlent. La découpe irrégulière de la toiture et des façades des bureaux permettra des extensions futures au gré des besoins, des ajouts pourront se construire sans que cela ne perturbe l’équilibre et l’identité du projet. Dès le départ, l’architecture porte son processus de croissance. La crête de la toiture, longée par une verrière, est placée au-dessus de la rue, espace toute hauteur sur lequel ouvre le « restaurant d’altitude », point culminant de l’ensemble qui fait référence aux édifices du haut des pistes de ski. A l’intérieur, le bâtiment fonctionne comme une « ruche » dans laquelle les différents métiers se croisent et se montrent, où les gens ont plaisir à travailler ensemble et à se rencontrer. L’originalité du programme est de rassembler des fonctions très différentes allant de la production au tertiaire, sous un même toit. L’objectif de ce rassemblement est de créer une synergie de l’ensemble qui évite les césures entre création, tertiaire et technologie. Chacun dans sa diversité – ingénieur, designer, technicien, secrétaire, commercial, etc. devra croiser l’autre. Pour favoriser cette communication interne, des lieux de convivialité sont répartis dans le bâtiment. Le restaurant, situé tout en haut et au centre de gravité de la rue, est conçu comme le lieu privilégié de la vie de l’entreprise : deux grandes verrières découpent des vues panoramiques sur le ciel et les montagnes, d’un côté sur le Vercors et de l’autre sur la Chartreuse. Une grande terrasse aménagée sur le toit permet de déjeuner dehors, à l’abri du bruit de l’autoroute. Sur la terrasse ou autour d’un feu de bois, cet espace fait de la pause de midi un moment unique. Seuls deux matériaux sont utilisés pour l’enveloppe extérieure : le bois (mélèze naturel) et le verre. La structure est en acier, elle est comme un squelette organique qui trace la forme, dont de nombreuses surfaces sont gauches. La charpente est apparente dans l’atelier comme dans les bureaux. La trame poteaux-poutres des plateaux tertiaires franchit des portées de 12 à 15 mètres afin de laisser l’espace le plus libre possible. L’espace des ateliers a une première toiture horizontale au-dessus de laquelle se déploie la sur-toiture bois, créant entre les deux un espace caché dans lequel sont installés tous les dispositifs et machineries techniques. Ainsi aucun élément technique n’est visible de l’extérieur, la forme extérieure est pure. Le bâtiment est conçu pour avoir un impact minimum sur l’environnement. Les choix techniques en font un édifice performant et économe en énergie, bien isolé et protégé du soleil d’été par la sur-toiture bois. Les installations sont optimisées, la chaleur dégagée par les machines de l’atelier est récupérée et réinjectée dans le circuit de chauffage. Les bureaux sont ventilés naturellement par ouverture automatique des fenêtres.
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Rossignol Global Headquarters (eng-fra) ENG - The image of Rossignol, a historic leader in the world of skiing, is intimately linked to the mountains and to snow. The project for its global headquarters has nothing to do with the stereotypical office building, but is a tribute to nature and to the peaks, but also to technology, which is inseparable from top-level sport. The plot stands in the middle of a plain surrounded by mountains. It is a stretch of former farmland, marshy and perfectly...

    Project details
    • Year 2009
    • Work finished in 2009
    • Client Skis Rossignol SAS
    • Cost 20.200.000
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Business Centers / Corporate Headquarters
    • Websitewww.herault-arnod.fr
    • Websitehttp://www.rossignol.com/
    Lovers 44 users