Baixa House

Lisbon / Portugal / 2011

61 .ToString()
61 Love 2,933 Visits Published
The intervention aimed for the adaptation and refurbishment of a “Pombalino” building, turning it into a short term rental unit.(BAIXA / HOUSE) Located in the heart of the historical area of Baixa, in Lisbon, the building sits at the corner of Rua dos Fanqueiros and Rua da Conceição. Since its construction in the late 18th century, there has been a great deal of changes and modifications that deeply modified the original character of its fractions. As project strategy and as a way of reducing costs, the decision was made to accept its existing heterogeneous character. The intervention was defined as a new addition in continuity with its history, incorporating the changes of different times and setting aside a possible restoration process. The main actions determined by the project were: the typological change from two apartments per floor to three, the introduction of an elevator, the substitution of all infrastructures and the conservation of a substantial part of construction elements, such as floor boards, the wooden ceilings in overlapping boards, internal and external tiles, window frames and doors. The trim needed and the “patches” were considered as such. (PT) A intervenção teve como objectivo a adaptação e recuperação de um edifício Pombalino para uma unidade de apartamentos em regime de aluguer de curta duração (BAIXA-HOUSE). Situado no gaveto da Rua dos Fanqueiros com a Rua da Conceição, em plena Baixa de Lisboa, o edifício teve desde a sua construção no fim do século XVIII grandes alterações que modificaram profundamente o carácter original da maioria das suas fracções. Como estratégia de projecto e de modo a minimizar custos, decidiu-se aceitar a condição heterogénea do edifício existente. Definiu-se a intervenção como uma nova adição em continuidade com a sua história incorporando as alterações de diferentes tempos, pondo de parte uma possível operação de restauro. As principais acções determinadas pelo projecto foram: a alteração da tipologia de dois para três apartamentos por piso, a introdução de um elevador, a substituição de todas as infra-estruturas e a conservação de uma parte substancial dos seus elementos construtivos tais como os soalhos, os tectos em saia e camisa, as caixilharias de madeira, os azulejos do exterior e interior e as portas interiores. Os remates necessários e os “remendos” foram assumidos como tal.
61 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The intervention aimed for the adaptation and refurbishment of a “Pombalino” building, turning it into a short term rental unit.(BAIXA / HOUSE) Located in the heart of the historical area of Baixa, in Lisbon, the building sits at the corner of Rua dos Fanqueiros and Rua da Conceição. Since its construction in the late 18th century, there has been a great deal of changes and modifications that deeply modified the original character of its fractions. As project strategy and as a way of reducing...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Lovers 61 users