Casa en la Playa Las Palmeras

Lima / Peru / 2011

22 .ToString()
22 Love 1,000 Visits Published
The design is proposed in a compact stretch of land on the second row, located besides an open park, which allows three floor´s height. It was chosen a compact and solid party but at the same time harmonic, worked as a big carved block. Consequently, special attention was given to inner space and its visual to the environment. There are three visual axis that relate to different levels and its directionality with exterior spaces. The first axis is horizontal and steered to the park. Perpendicular to it is the second axis which is vertical looking towards the sky and the third one directing the view towards the ocean. These three axis merge in a single space that integrates not only the most important visuals but the social and intimate areas. In this atmosphere, integration of conceptual visuals is achieved, as well as the functional integration of all areas through a spiral staircase bonding the second and third floor. Leaving the first floor to parking and services areas. Light enters through visual frames covering all the house. Despite the house is compact, this effect gives the sensation of lightness and amplitude. The rest of the building closes to the environment giving it more privacy and avoiding neighbors' registry. The interior-exterior relation is emphasized through these visual frames. We chose to leave the social areas in the third floor, to take advantage of the ocean view over the first row terraces. In the first floor we identified areas which required a lot less illumination such as service and parking areas. La propuesta está planteada en un terreno compacto en 2da fila que permite tres pisos de altura y está ubicada lateralmente a un amplio parque. Se optó por una propuesta compacta y maciza pero a la vez armónica, trabajada como un gran bloque destajado. Como consecuencia de esto se le dio especial atención a la espacialidad interior y su dirección a las visuales del entorno. Por esto se plantearon 3 ejes visuales que relacionan los distintos niveles y su direccionalidad con el exterior. El primer eje es horizontal y está dirigido al parque, perpendicular a éste el segundo eje es vertical dirigiendo la vista al cielo y el tercero dirigido a la vista frontal al mar. Estos tres ejes convergen formando un espacio que integra no solo las visuales más importantes de la casa sino el área social y el área íntima. En este ambiente se logra la integración conceptual de visuales y la integración funcional de ambientes a través de una escalera caracol que crea el nexo vertical entre el segundo y tercer piso dejando en el primer piso estacionamientos y servicio. La iluminación entra por los marcos visuales recorriendo toda la vivienda y a pesar de ser una vivienda compacta esto le da ligereza y amplitud. El resto de la vivienda se cierra al entorno para lograr privacidad y evitar el registro de los vecinos acentuando así la relación con el entorno a través de estos marcos visuales. Se optó por coloca el área social en el tercer piso para aprovechar la vista directa al mar sobre las terrazas de las viviendas en primera fila. En el primer piso se colocaron ambientes que requieren de menos iluminación como el estacionamiento y el servicio formando un zócalo pesado en piedra.
22 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The design is proposed in a compact stretch of land on the second row, located besides an open park, which allows three floor´s height. It was chosen a compact and solid party but at the same time harmonic, worked as a big carved block. Consequently, special attention was given to inner space and its visual to the environment. There are three visual axis that relate to different levels and its directionality with exterior spaces. The first axis is horizontal and steered to the park....

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 22 users