Nuovo complesso polifunzionale Le Officine

recupero architettonico e paesaggistico dell’area industriale ex Metalmetron Savona / Italy / 2012

24
24 Love 4,303 Visits Published

The project starts from the necessity of placing side by side a certain number of medium selling areas, almost completely lacking in connections between each other, providing a huge part for services (mostly parking spaces) as connected as possible to every single structure. Because of the difficult relationship of the pre-existing with the current city, the demolition of the complex ex-Metalmetron, as it is currently structured, was chosen, maintaining the curved building containing the canteen and the changing rooms and inserting part of the handcraft activities and connecting it to the system hotel-car park. The plan is, then, to unify in a unique architectonical and expressive element the car park and the hotel, imagined as a tower. The volumes have been rarefied thanks to a treatment of the facade that works in an expressive way per "pixel". It is a choice of mimetism, but not shyness or sense of guilt: the system of the green pixels allows the passage from a natural green to an artificial one, anticipating the transformation of Savona from an industrial reality to a touristic city.


[IT]
Il progetto parte dalla necessità di affiancare un certo numero di strutture di media superficie di vendita, prive quasi completamente di connessioni l’una con l’altra, predisponendo una dotazione di servizi (parcheggi principalmente) davvero imponente ed il più possibile connessa ad ogni singola struttura. Dato il difficile rapporto della preesistenza con città attuale si è optato per la demolizione del complesso ex-Metalmetron così come strutturato attualmente, mantenendo l’edificio curvo che conteneva la mensa e gli spogliatoi, inserendovi parte delle attività artigianali e collegandolo al sistema albergo-parcheggio in struttura. La soluzione progettuale è stata quindi quella di unificare in un unico elemento architettonico ed espressivo il parcheggio in struttura e l’albergo, immaginato come edificio a torre. I volumi vengono rarefatti attraverso un trattamento di facciata che lavora in modalità espressiva per “pixel”. Si tratta di una scelta di mimetismo e non di timidezza o di senso di colpa: il sistema dei pixel verdi permette il passaggio da un sitema di verde naturale ad uno artificiale, anticipando la trasformazione di Savona da realtà industriale a città di servizi turistici.


ingegneria strutturale | BET structures | structural engineering IQuadro ingegneria ingegneria impiantistica | BET fluides | services engineering Marco Taccini, AI Engineering responsabile di progetto | chef de projet | project leader Alessandra Quarello design team Simonetta, Cenci, Maria Michela Scala, Paola De Lucia, Francesca Ameglio, Lorenza Barabino, Luca Bonsignorio, Stefania Bracco, Francesca Calcagno, Magda Di Domenico, Lisa Fellini, Daniele Marchetti, Nicola Montera, Carola Picasso, Luca Pozzi, Nicole Provenzali, Gabriele M. Pulselli, Laura Vallino, Paolo Vassallo calendario | calendrier | calendar 2004-2012

24 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The project starts from the necessity of placing side by side a certain number of medium selling areas, almost completely lacking in connections between each other, providing a huge part for services (mostly parking spaces) as connected as possible to every single structure. Because of the difficult relationship of the pre-existing with the current city, the demolition of the complex ex-Metalmetron, as it is currently structured, was chosen, maintaining the curved building containing the...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Client New Co. Savona spa
    • Status Completed works
    • Type Shopping Malls
    Lovers 24 users