Le 49

Kamakura / Japan / 2011

37
37 Love 5,365 Visits Published
Located on Mount Kamakura, this site boasts a stunning view overlooking Sagami Bay. The clients, a husband-and-wife couple who had been living in a high-rise condominium in downtown Tokyo, fell in love with the location at first sight, taking an instant liking to the view and the lush green surroundings, and decided to move here. The husband is a keen architecture buff who went on architectural tours throughout Europe to see buildings while he was working in the UK, and decided to commission a new residence with an attached workshop for his wife. Accordingly, we decided to create a modern piece of architecture whose every detail would convey a uniquely Japanese aesthetic to the international guests who would visit.

 The house consists of rectangular volumes with concrete bases to which a white photocatalytic pigment has been applied. These volumes are staggered to create an overlapping effect that projects a modern sensibility while also embodying a certain Oriental aesthetic. As you descend the narrow slope while facing the ocean, the triangular pilotis at the entrance to the house come into view. This approach to the building also speaks eloquently of the unique features of the site.
 
The memorial tree planted in the courtyard outside the first floor workshop ensures a certain degree of privacy. The bedroom with attached glass-walled bath on the other side of the ground floor promises an unusual experience: by using the surrounding greenery as a “borrowed landscape”, a relaxing atmosphere similar to that of a resort hotel is created. As opposed to the privacy of the first floor, the second storey is an open, spacious environment. The sizes of the windows were calculated to frame panoramic views of the surrounding forest and ocean, while storage space, sinks and other amenities were stowed neatly into the walls.
 
The most striking feature of this house, however, is the pentagonal roof made up of both steel and wooden beams. Although the structure of this roof is somewhat bold, there is also much beauty to be found in its delicately crafted details. Opening the sliding doors fully allows the inhabitants of this luxurious dwelling to connect with the nature outside the house, further embellishing the beauty of a building where the universal spirit of a particularly Japanese aesthetic resides.
37 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Located on Mount Kamakura, this site boasts a stunning view overlooking Sagami Bay. The clients, a husband-and-wife couple who had been living in a high-rise condominium in downtown Tokyo, fell in love with the location at first sight, taking an instant liking to the view and the lush green surroundings, and decided to move here. The husband is a keen architecture buff who went on architectural tours throughout Europe to see buildings while he was working in the UK, and decided to commission a...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 37 users