House in Juso

Porto / Portugal / 2011

173
173 Love 11,399 Visits Published
In the concept for this small house in the vicinity of Aldeia de Juso, the tiniest area of flat land and the house’ s, as well as the high density of the new houses yet to be built in the surroundings, forcibly draw us to some sort of “obsession” about the possibilities of dilating space. Underlying this question, the importance of “expanding” the outdoor space becomes a particular central aspect, since it is also a building integrated in a semi-rural area, where people go looking for the experience of inhabiting garden or open yard spaces. We propose, after all, to solve and clarify the question, by widening to the maximum the inhabitable premises in their global scope, both in the vertical and horizontal referentials, in both interior and exterior. The building has been thus structured in three floors, spatially related in profile, each level having specific and different characteristics. In Level -1, the areas are laid out (as the regulations so demand) under the contour of the ground level. However, this idea of “imposed limits” is to be questioned through the means of “distensions” and “advancements”, to be operated in the three possible directions (north, east and west), shaped as yards and pool. In this floor there will also be included work and service areas. On the ground level, the limits for the “precincts”, appears widened and defined by the walls around the lot. The inner space is freely configured. Consistent with the strategy of maximizing the presence of the gardened outdoor space, the garage is then left aside to an “inserted” area to the south of the kitchen. All the social spaces of the building are located on this floor. On the upper floor resides what is the most significant expression of this project. Until the maximum limits allowed by the regulations, was shaped a kind of enclosure of opaque lines encompassing the bedrooms and their respective yards, thus expanding the enjoyable areas and protecting their necessary intimacy. On the roof level, an accessible terrace finally liberates the eye over a 360º view of the surrounding houses, the sea or the beautiful mountains of Sintra. Na concepção desta pequena casa nas imediações da Aldeia de Juso, a exígua área do terreno, bem como a densidade elevada de novas casas a serem construídas na envolvente, levam-nos para uma espécie de “obsessão“ sobre as possibilidades de dilatação do espaço. Subjacente a essa questão, está a importância de “expandir“ o espaço exterior, aspecto particularmente importante, dado que se trata de uma habitação integrada numa zona semi-rural, procurada por quem deseja a vivência dos espaços de jardim ou quintal. Propomo-nos a resolver e clarificar, o alargamento máximo do recinto habitável na sua globalidade, tanto no referencial horizontal, como na vertical, no interior como exterior. A casa surge estruturada em 3 pisos, que se relacionam espacialmente em corte e que possuem características distintas, em cada nível. No piso –1, os espaços dispõem-se (tal como impõem os regulamentos) sob o contorno do piso 0. Contudo, essa ideia de ‘limite imposto’ é questionada através de ‘avanços’ ou ‘distensões’, operadas nas 3 direcções possíveis (norte, este e oeste), sob a forma de pátios e piscina. Estão integrados, neste nível, espaços de trabalho e de apoio. No piso 0, o limite do “recinto“, surge alargado e definido através dos muros do lote. O espaço interior é configurado de forma livre. Em coerência com a estratégia de maximizar a presença de espaço exterior ajardinado, a garagem é remetida para uma zona “encaixada“ a sul da cozinha. Neste piso localizam-se todos os espaços sociais da habitação. No piso superior, reside a expressão mais significativa deste projecto. É configurado (até aos limites máximos permitidos pelo regulamento) uma espécie de recinto de contornos opacos, englobando quartos e respectivos pátios, que dilatam o espaço fruível e protegem a intimidade. Na cobertura, um terraço visitável liberta finalmente o olhar que se abre numa visão de 360º, sobre o casario envolvente, na direcção do mar, ou da magnífica Serra de Sintra.
173 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    In the concept for this small house in the vicinity of Aldeia de Juso, the tiniest area of flat land and the house’ s, as well as the high density of the new houses yet to be built in the surroundings, forcibly draw us to some sort of “obsession” about the possibilities of dilating space. Underlying this question, the importance of “expanding” the outdoor space becomes a particular central aspect, since it is also a building integrated in a semi-rural area, where people go looking for the...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Main structure Reinforced concrete
    • Contractor Gardenblok Construções Lda.
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 173 users