Lanternen

Sandnes / Norway / 2008

27 .ToString()
27 Love 2,554 Visits Published
When Sandnes and Stavanger were chosen as cultural capitals of Europe 2008, a group of competitions named Norwegian Wood was launched to promote contemporary, sustainable timber architecture. Sandnes city asked for a construction that could serve as a canopy over a small square in the pedestrian old part of the city. A pavilion that could revitalize the square, and create a place where different types of activities could take place; a meeting point, markets, informal music concerts and other performances. Since the site is visible from afar, it was important to create an object that also could be experienced from the distance. The international competition was won by the Norwegian-French team Atelier Oslo/AWP. The winning proposal used the iconographic shape of and old wooden house. By the redefinition of its traditional construction and by making it glow in the dark, the aim was to create a new landmark for the city. Roof As well as having an iconographical and recognizable shape, the roof provides an ever changing experience for the daily passersby. The roof stretches out to capture the sun, light is filtered through the depth and translucency of the structure. In rainy weather rolling clouds are reflected in the glass. At night, the whole pavilion glows like a lantern. An abstract and lightweight sensation is achieved through the uniform structure, where there is no division between primary and secondary elements. It is a double grid made solely of 90x90mm wood members. Where needed, additional elements are added within the system. The material of the roof construction is laminated pine with steel reinforcement in the joints. Glass The glass panels are mounted in an overlapping pattern, as in a traditional slate roof. The overlap incorporates eventual movement between the panels. This allows the glass to be mounted directly onto the wooden structure, avoiding the typical steel profiles and substructure. A translucent pattern is printed on the panels, to both capture the light, and let it through to play with the wooden structure beneath. Columns The roof is held up by four groups of columns, creating a flexible space, open for different performances and activities. The columns are individual and sculptural, and in contrast to the simple shape of the roof, they create different informal spaces. In some places the columns turn into benches when meeting the ground. The columns are withdrawn from the edge of the roof, both to be protected from the rain, but also to blur the sensation for the users of being covered or not. With inspiration from gothic principles, the continuity of the structure is shown from the ground to the roof. Towards the roof the columns spread out to allocate the pressure of the roof, and towards the ground to stabilize the construction, distribute weight and secure lateral stability. The material is oak timber with steel reinforcement in the joints.
27 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    When Sandnes and Stavanger were chosen as cultural capitals of Europe 2008, a group of competitions named Norwegian Wood was launched to promote contemporary, sustainable timber architecture. Sandnes city asked for a construction that could serve as a canopy over a small square in the pedestrian old part of the city. A pavilion that could revitalize the square, and create a place where different types of activities could take place; a meeting point, markets, informal music concerts and other...

    Project details
    • Year 2008
    • Work finished in 2008
    • Main structure Mixed structure
    • Client Sandnes Municipality
    • Contractor Timber v/Anders Frøstrup- Wood Skandinaviska Glassystem v/Erik Stening- Glass
    • Status Completed works
    • Type Exhibition Design / Exhibitions /Installations
    Lovers 27 users