Pratic Headquarters and Production Complex

Fagagna / Italy / 2011

63
63 Love 7,551 Visits Published

The inauguration for the new headquarters and production complex of Pratic , a company owned by the Orioli brothers and specialized in the design and manufacture of curtain systems, has recently taken place in Fagagna  a town located in the province of Udine, in Northern Italy. The complex placed adjacent to the provincial highway that leads from Udine to Spilimbergo, was designed and built by GEZA. The intervention is composed principally of: a main volume, a parallelepiped with a surface of approximately 10,000 m2  that houses the main productive core; a second volume of about 1000 m2  placed adjacent to the first but rotated 15 degrees in order to align with the highway is dedicated to the offices; a parking lot for 100 cars; a loading dock and service area of approximately 2,700 m2 ; a garden space of about 33,000 m2 . In addition spaces dedicated to communication, showrooms, break rooms and open communal and private areas are housed in the buildings in order to accommodate the daily activities of the workers. The complex, anchored in the industrial zone of the town, is also intimately tied to the surrounding agricultural landscape through different aspects of its design; thus ultimately forming part of the mountainscape characteristic of the region.


SIMPLE DARK BODIES


The project is infused with a strong desire for simplicity . The dry and elemental nature  of the structure, the colors and even the interaction with the landscape are testament to this principle. Regardless of its dark and silent nature, the complex manages to become an icon for the passerby. The volume housing the offices becomes a striking sign even to those driving by on the highway, one that seeks to establish a dialogue between the concepts of stasis and movement. The production core’s  more pronounced verticality is characterized by a striated façade dominated by alternating glazed surfaces and solid panels of diverse widths  that are always ten meters in height. The differing dimensions of black marble stone and dark cement that make up the finish of the panels allow for a varied façade alive with the interplay of sunlight, shadow and changing atmospheric conditions.


CANTILEVERED SHADOW


The office core  is protected on the south side by a dark concrete beam  of grand dimensions (approximately 80 meters in length) that highlights at a larger scale the horizontality of certain elements of the project.


The beam, parallel to the ground, projects beyond the building’s perimeter as if to indicate a confrontation between itself and the landscape.


Its reflection on the glazed façade yields a great “floating shade”  that serves a climatic function by mediating temperature within the work spaces.


THREE NATURES


The organization of the programs housed within the headquarters of Pratic tends to establish a non hierarchical rapport between the spaces and instead privileges a greater quality of integration between the built environments. Every function is instilled with a sense of clarity and rigor, from the loading dock area to the space planning of the offices. This simplicity can even be understood in terms of the project’s interaction with the  surrounding context, which was carefully designed by GEZA through three gestures: the cultivated terrain, the garden and the patio. The cultivated terrain  opens towards the southern and western fronts of the complex, merging it with the landscape. The two main buildings straddle the garden , a semi-private area that reconciles the production core with that of the administration. An oak tree, planted in the middle of a patio, defines the last natural element of the design. The materiality and nature of the space interrupts the fluidity of the office core, thus creating a  more intimate relationship between nature and man. The patio enriches the interior spaces by acting as an extension of the surrounding landscape that overcomes the feeling of interiority of the offices. The crescent  design of the parking lot also redefines the concept of landscape. The area reserved for vehicles is situated within a circular  perimeter slightly buried in respect to the highway in order to buffer the visual impact this has on the project.


SUSTAINABILITY


The design’s focus on landscape is also developed in terms of  environmental sustainability. The production core’s  roof is composed of a series of  photovoltaic panels that cover a surface of approximately 2,300 m2 that  generate a greater amount of energy than is necessary to run the building. Pratic, designed as a “ classe A” (the equivalent of a LEED platinum) certified structure, is self-sufficient. The  photovoltaic technology is usually hidden from sight by the architecture that holds the panels in place on the roof. Based on several studies regarding the general health of interior spaces and  energy saving tactics, Pratic developed solar screens integrated into the architecture for the offices and the production core. In this context, the “floating shade”, besides defining the character of the building, is an element indispensable to climate control since it supports the filtering screens and modulates most of the direct sunlight the offices are subject to throughout the seasons.


Landscape, light, and sustainable energy are the key elements to understand the design for the headquarters of Pratic. It’s industrial architecture at its best. The complex manages to have an affinity to its surrounding environment, allowing the terrain, the sunlight, and the mountains to form both the background and foreground of its composition.

63 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The inauguration for the new headquarters and production complex of Pratic , a company owned by the Orioli brothers and specialized in the design and manufacture of curtain systems, has recently taken place in Fagagna  a town located in the province of Udine, in Northern Italy. The complex placed adjacent to the provincial highway that leads from Udine to Spilimbergo, was designed and built by GEZA. The intervention is composed principally of: a main volume, a parallelepiped with a surface...

    Project details
    • Year 2011
    • Work started in 2010
    • Work finished in 2011
    • Main structure Mixed structure
    • Client Pratic F.lli Orioli spa
    • Contractor Edildri Costruzioni
    • Status Completed works
    • Type Corporate Headquarters
    Lovers 63 users