ristorante per cleary gottlieb

a light box Milan / Italy / 2011

6
6 Love 482 Visits Published
In a 1960’ Gio Ponti building right in the centre of Milan, the international law firm CGSH has ex­panded its existing offices, developing a multipur­pose space in the basement of the building. The main challenge of the project concerned the lack of direct sun light and the need to ensure appropri­ate sound and thermal insulation. Hence, the idea of realizing an external “light box” made of glass, with a wooden functional ring on the inside, so to leave out the existing structure and plants of the building. The outside structure defines the differ­ent rooms, serves as wall unit and creates roof-lights in the ceiling, that serve as vertical lighting system. The warm light coming from the roof-lights balances the cold light of the lighting wall where a wooden diaphragm filters and modulates the light. Opposite the main entrance is the lighting wall, re­alized with two glasses, one opal, the other trans­parent, with thin plates of solid natural oak on the inside. The internal wood ring is made of framed wood panels, spaced by overhanging solid wood planking. The floor is a “battutto alla veneziana” from Fantini made of white lasa marble. Great care has been paid to the environmental comfort, with special onsite productions to optimize the sound insulation and the light control with pre-set light­ening scenarios depending on the intended use of the space. The space can be used for multiple functions, such as conference and videoconfer­ence, cinema, restaurant and other dining events, and as a space for the exhibition of the art collec­tion of the firm. In the pictures the work of Min­jung Kim, ac renowned Korean artist. The furni­ture is from MDF, the tableware from Bourulec for Alessi, the table furniture is from Ittala. A separate independent room is also included in the project.
6 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    In a 1960’ Gio Ponti building right in the centre of Milan, the international law firm CGSH has ex­panded its existing offices, developing a multipur­pose space in the basement of the building. The main challenge of the project concerned the lack of direct sun light and the need to ensure appropri­ate sound and thermal insulation. Hence, the idea of realizing an external “light box” made of glass, with a wooden functional ring on the inside, so to leave out the existing structure and plants of...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Client studio legale cgsh
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios
    Lovers 6 users