Roma Convention Center La Nuvola

Rome / Italy / 2016

142
142 Love 40,102 Visits Published

Italian architecture practice Studio Fuksas has completed the largest building in Rome in over 50 years. Opening to the public in October 2016, the New Rome /EUR Convention Hall and Hotel ‘the Cloud’ is an eco-friendly, earthquake proof complex that has taken 18 years of planning and construction. It will host auditoriums, exhibition spaces and a hotel - amassing 55,000 square metres in new public space. Through both trade and tourism, the convention centre is expected to bring in between 300 - 400 million euros annually to the city of Rome.


Located south of the city’s core, in the business district of EUR, the complex follows the simple orthogonal lines of the surrounding 1930s rationalist architecture. The spaces surrounding the centre will serve as two public squares. Integral to the new complex and the and the neighbourhood, these new spaces will provide citizens with places for various leisure and outdoor activities, offering a new meeting area in this busy part of Rome.


The New Rome /EUR Convention Hall and Hotel ‘the Cloud’ comprises three distinct architectural concepts: the basement, the ‘Theca’ and ‘Cloud’, and the ‘Blade’.


The basement is accessed on Viale Cristoforo Colombo, via a staircase that leads into the building’s main foyer and information point. Past this area, a large concourse feeds into an expansive congress and exhibition hall that can host up to 6000 people.


The ‘Theca’ is the stunning outer shell and façade of the convention Hall and Hotel, which has been made from a combination of metal, glass and re-enforced concrete. Inside the building, 7,800 square metres of new public space will play host to public and private conferences, exhibitions and large-scale events. Suspended inside the ‘Theca’ is the ‘Cloud’ - the interplay between these two spaces is essential to the complex – symbolising the connection between the city of Rome and the convention centre. The ‘Cloud’ is an independent cocoon-like structure that is covered in 15,000 square metres of highly advanced membrane fibreglass and flame-retardant silicone and is supported laterally at points by the ‘Theca’. It lies at the heart of the complex and is accessed by the ‘Forum’ – an artery walkway that fuses the two structures together. Inside the ‘Cloud’, five levels (supported by escalators and walkways) lead to a 1,800 capacity auditorium. In order to ensure that the ‘Cloud’ system does not interfere with the rest of the complex, the auditorium is clad in wooden cherry panels.


The final architectural concept is the ‘Blade’ - an autonomous building split into 17 floors and containing a new 439-room hotel built to provide accommodation to visitors to the centre and the city of Rome. Spread over 18,000 square metres, the ‘Blade’ will also include seven boutique suites, a spa and a restaurant.


The building has been constructed from 37,000 tons of steel - the equivalent weight of four and a half Eiffel Towers. Additionally, 58,000 metres of glass has been used for the centre’s exterior and interior design, which is enough to cover the surface of 10 football pitches.


The centre is fully earthquake-proofed - the stiffness of its vertical structure is able to with stand both small and large seismic waves. In addition, the building’s insulators have a horizontal rigidity, which works against the movements of small earthquakes, whilst their low rigidity enables large oscillations with low accelerations during more violent tremors.
An eco-friendly approach underscores the design of the centre, with integrated air-conditioning that will be carried out by a reversible heat pump. This system is capable of achieving high energy performances whilst reducing electricity consumption. A natural ventilation system is also in place - with the cool water of the nearby EUR lake extracted and filtered into the system. The roof's photovoltaic panels (glass and silicon wafer) help to produce energy and protects the building from overheating through the mitigation of solar radiation.

When fully operational, the basic power load of the New Rome /EUR convention Hall and Hotel ‘the Cloud’ will be supplied by the power station of cogeneration as well as any power
generated by the buildings’ geothermal and photovoltaic network. The mutual interdependence of these systems ensure that the complex is able to function in any instances of a technical failure.

The centre’s eco features also comprise a rain water harvesting system, where exterior panels collect rainwater and filter it into a storage tank. The water can then be pumped, on demand, from the tank to the internal water system.

Fuksas’ design for the complex was created with flexibility in mind –spaces are interchangeable and can be amended to accommodate large or small conferences, lectures and events with a maximum seating allowance of nearly 8,000 seats, divided between the auditorium inside the ‘Cloud’, (1,800 capacity), and large conference rooms in the basement (6,000 seats). The underground level of the building also has more than 600-place parking area.

Many of the complex’s Interior details have also been realised by Studio Fuksas. In the Auditorium, the red armchairs have been made by Poltrona Frau and specially designed by Fuksas architects. The building’s bespoke ‘Cloud’ lamp has been produced by iGuzzini and conceived by the studio.

An official inauguration ceremony will take place on 29 October, marking the New Rome /EUR convention Hall and Hotel ‘the Cloud’ as a new integral landmark in Rome’s architectural fabric.


Project: New Rome /EUR convention Hall and Hotel ‘the Cloud’
Site: Rome-Eur, Italy
Address: At the corner of via C. Colombo and viale Asia
Period: 1998-2016
Client: EurSpA
Architects: Massimiliano and Doriana Fuksas
Interior design: Fuksas Design
General contractor: Società Italiana per Condotte d’Acqua SpA
Built surface: 55,000 sq. m.
Engineering: Plans: A. I. Engineering, Torino
Structures: Studio Majowiecki; Studio Sarti
Safety: Studio Sarti
Acoustics: XU – Acoustique, Parigi, A.I. Engineering, Torino
Lighting consulting: Speirs & Major Associates, Edinburgh, London

Theca
Structure: metallic and reinforced concrete
Dimensions:
Height: 39 m (from the underground level 48 mt)
width: 70 m
length: 175 m
Outer and transversal façades: stratified extra-bright glass and stratified lamellar extra-bright glass
Inner façades: double gazing with solar factor cellular system and double gazing with solar factor REI cellular sys
Outer façades: 16,075 sq.m.
Outer longitudinal façades: 13,880 sq.m. (6,9420x2)
Outer transversal façades: 2,195 sq.m. (1,301 via Colombo and 894 viale Shakespeare)
Roof (11,000 sq.m.): glass with solar factor and 3,000 sq.m. panels with mono crystalline photovoltaics
Inner flooring: travertine
Forum: 7,500 sq.m. (public square)

Cloud
Structure: metallic
Coating: microperforated Atex® 2000 TRL sheet
Flooring: industrial parquet
Auditorium: 1,800 seats, seat "Carla" for Poltrona Frau designed by Doriana and Massimiliano Fuksas
Bar and foyer: 450 sq.m.

Blade (hotel)
Hotel –hall – restaurant 2,600 sq.m.
Hotel: 18,000 sq.m.
439 rooms, including 7 suites, 1 spa
Height: 55 mt
Structure: metallic and reinforced concrete
Façades: black double glazing (grey + Energy N) with solar factor, high energetical performance

Underground level
Congress space: 7,800 sq.m. (6,000 seats)
Meeting rooms: 600 sq.m. (4 meeting rooms, 100 seats each)
Offices: 1,100 sq.m.
Storage rooms: 3,470 sq.m.
Concourse: 4.200 sq.m.
Parking: 20,100 sq.m. (615 places)
Lamps: "Cloud" for iGuzzini designed by Doriana and Massimiliano Fuksas
Congress Centre Restaurant: 700 sq.m.
Main access square: 1,600 sq.m.

Cost
275.000.000 €
 


[IT]
La struttura sorgerà in una zona strategica dello storico quartiere dell’Eur su una superficie costruita pari a 58.500 mq. L'idea progettuale è sinteticamente riconducibile a tre immagini: la Teca, la Nuvola e la “lama” dell'Hotel. La Teca, orientata longitudinalmente, è il contenitore con struttura in acciaio e doppia facciata in vetro che racchiude al suo interno la Nuvola. La Nuvola è il fulcro del progetto. La sua costrizione nello spazio “scatolare” della Teca mette in risalto il confronto tra un’articolazione spaziale libera, senza regole, e una forma geometricamente definita. All’interno della Nuvola trovano posto: l’auditorium per 1.800 posti, punti ristoro e i servizi di supporto all’auditorium. La Nuvola costituisce, senza dubbio, l’elemento architettonico caratteristico del progetto: la struttura in nervature d’acciaio, dallo straordinario effetto visivo, sarà rivestita da un telo trasparente di 15.000 mq. L'albergo, la “lama”, di 439 stanze è pensato come struttura indipendente e autonoma. Al livello interrato del complesso è previsto un parcheggio per 600 posti auto. Il Nuovo Centro Congressi sarà un’opera dallo straordinario valore artistico, caratterizzata da soluzioni logistiche innovative e dalla scelta di materiali tecnologicamente avanzati. Il complesso sarà altamente flessibile, in grado di ospitare eventi congressuali, espostivi, con una capienza che raggiungerà complessivamente quasi 8.000 posti, suddivisi tra l’auditorium all’interno della Nuvola che potrà accogliere 1.800 persone, le grandi sale congressuali e le sale minori per complessivi 6.100 posti. La progettazione del Nuovo Centro Congressi si contraddistingue per un approccio eco-compatibile, vale a dire un insieme di scelte volte a ridurre il consumo energetico. Sarà adottato un sistema di climatizzazione a portata variabile dell’aria condizionata che consentirà un consumo ottimale di energia in funzione dell’effettivo affollamento dei locali; sulla copertura della teca è prevista la sistemazione di elementi fotovoltaici che consentiranno una produzione naturale di energia elettrica e la protezione dell’edificio dal surriscaldamento attraverso la mitigazione della radiazione solare, oltre a permettere un sensibile risparmio sui consumi energetici rispetto a quelli necessari per ottenere il condizionamento di tutto il volume con sistemi tradizionali. CALENDARIO LAVORI Concorso (prima fase): Novembre 1998 Concorso (seconda fase): Febbraio 2000 Progetto preliminare: Luglio 2001 Progetto definitivo: Febbraio 2004 Progetto esecutivo: Marzo 2007 Posa prima pietra: 11 Dicembre 2007 Inizio Lavori 1 febbraio 2008 Consegna Lavori Prevista: 2015

142 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Italian architecture practice Studio Fuksas has completed the largest building in Rome in over 50 years. Opening to the public in October 2016, the New Rome /EUR Convention Hall and Hotel ‘the Cloud’ is an eco-friendly, earthquake proof complex that has taken 18 years of planning and construction. It will host auditoriums, exhibition spaces and a hotel - amassing 55,000 square metres in new public space. Through both trade and tourism, the convention centre is expected to bring in...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Client Eur Spa
    • Contractor Società Italiana per Condotte d’Acqua SpA
    • Status Completed works
    • Type Multi-purpose Cultural Centres / Concert Halls / Conference Centres / Hotel/Resorts / Bars/Cafés
    • Websitehttp://www.eurspa.it
    • Websitehttp://www.romaconventiongroup.it/
    Lovers 142 users