Battersea Weave Office Building

London / United Kingdom / 2010

4
4 Love 5,981 Visits Published

Because of the dimensions of building’s footprint it was necessary to introduce voids within the building’s volume to enable daylight penetration. In order for this to be accomplished a geometric strategy was devised, the slight rotation of the floor plates around a number of pivot points whilst an external structural frame makes possible column free office floors. This typology generates both unique courtyards and visual connections.


[IT]


Un edificio d’avanguardia a destinazione d’uso uffici, firmato dallo studio olandese UNStudio. Situato in prossimità della Victoria Station, il progetto si configura come parte di un intervento di rigenerazione urbana che interessa l’area della Battersea Power Station.



“Date la profondità e la larghezza del volume – spiegano gli autori del progetto - è risultato necessario introdurre dei vuoti all’interno dell’edificio in modo da far penetrare quanta più luce possibile all’interno”.

Di qui la scelta di disegnare una leggera rotazione dei diversi piani attorno ad alcuni perni.
Ne deriva una serie di ali disposte in posizione obliqua che collegano e separano i piani. Questa particolare geometria genera spazi vuoti e connessioni verticali.

Gli ascensori sono sistemati in corrispondenza dei punti in cui sono posizionati i cardini, in modo da facilitarne l’installazione.

La facciata esterna è rivestita da una struttura reticolare che funge da eso-scheletro, e quindi da struttura stessa dell’edificio. In tal modo è possibile ricavare all’interno open space liberi da pilastri.

4 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Because of the dimensions of building’s footprint it was necessary to introduce voids within the building’s volume to enable daylight penetration. In order for this to be accomplished a geometric strategy was devised, the slight rotation of the floor plates around a number of pivot points whilst an external structural frame makes possible column free office floors. This typology generates both unique courtyards and visual connections. [IT] Un edificio d’avanguardia a...

    Project details
    • Year 2010
    • Work started in 2004
    • Work finished in 2010
    • Client Parkview international LTD
    • Status Unrealised proposals
    • Type Office Buildings
    • Websitehttp://www.unstudio.com
    Lovers 4 users