World Village of Women Sports

Malmo / Sweden / 2009

14
14 Love 5,225 Visits Published
Situata nel centro di Malmo, la struttura, che occuperà 100.000 metri quadri di superficie, ospiterà funzioni sportive e residenziali assieme a centri di ricerca impegnati nel campo degli sport femminili. A selezionare il progetto di BIG è stata una giuria composta dal fondatore e principale finanziatore del Villaggio mondiale dello sport femminile, Kent Widding Persson, dal co-fondatore e imprenditore Maarten Hedlund, dagli architetti Ingemar Graahamn, Mats Jacobson e Cecilia Hansson assieme a rappresentanti della città di Malmo.

Pianificato come un villaggio più che come un complesso sportivo il VOWS accosta singoli edifici di varia natura e funzione con spazi aperti e giardini pubblici. I tetti ad alta pendenza e l'alternanza di volumi di diversa grandezza danno alla struttura l’identità variegata di un piccolo villaggio dalla scala simile quella degli edifici del quartiere adiacente. Le strade interne animate da funzioni pubbliche ricordano un centro storico d’età medievale. Lo spazio centrale del complesso è stato progettato per ospitare partite di calcio professionistico, ma anche concerti, conferenze, mostre e mercatini. Più che un’arena sportiva dal carattere introverso, tagliata fuori dal resto della città, l’area è intesa come spazio pubblico aperto e accogliente, visibile da tutte le strade circostanti e ben collegata a percorsi pedonali e facilmente raggiungibile dalle reti viarie più prossime.

“Considerando le particolari esigenze delle donne di tutte le culture e di tutte le età, particolare attenzione è stata data nel dotare il villaggio sportivo di un’atmosfera intima e di benessere che spesso manca nei complessi sportivi più frequentati dagli uomini, più simili a fabbriche per l’esercizio fisico, che a templi per il corpo e la mente”, ha spiegato Bjarke Ingels, fondatore di BIG.

Public and private
The WVOWS is based on the confirmed observation that a living city requires a complementary mix of public amenities and private initiatives. A large resident population will fill the streets and gardens in the morning and evening, while students and employees as well as female (and male) athletes of all ages will populate the facilities at all times along with shoppers and passersby.

Building and Landscape
The alpine silhouettes of the sloping slabs constitute a refreshing alternative to the orthogonal geometries of Kronsprinsens modernistic slabs, creating a sense of urban landscape. The varied vegetation on the elevated gardens, balconies, terraces and sloping roofs further intensify the hybrid feeling of landscape and architecture.

Living, working and playing
The WVOWS will be able to support all aspects of human life. Generous living, focus work and intensive play.

Culture and commerce
Combining philanthropy and profitability, sport and shop, park and parking, the WVOWS is both financially feasible and generously utopian. It is the kind of project that can inject new life and identity in to an area without the often fatal expense of public funds.

Peaks and valleys
The rising and declining roofs of the WVOWS creates a neighborhood of slopes and passages rather than the traditional wall of program. Providing the residents with uninterrupted views while also inviting neighbors and by passers to enter and explore the new form of open block.

The wedge
Towards the west between Kronprinsen and Kronprinsessan we propose to remove the healthcare center to a new location and create a new elongated public space. Wedged between the School and the residents and open to the south it is the perfect place for the students to hang out during the day, leaving it to the local residents and customers in the afternoon. A hard pavement populated with random trees extends the public park all the way from the park to the street.

The promenade
To the east a promenade serves as the main arrival from downtown Malmø to the football games. As a generous extension of the street it serves as a wide sidewalk capable of consuming the large masses of people prior and post games.

The plaza
In the northwest corner the diagonal passage arrives at the main entrance to Kronprinsans shopping and the park above. This is a natural meeting point for the neighborhood and will be freed from parking to become a plaza

The diagonal
The main diagonal is the widest of passages, kept clear to allow access to the pipeline below. Trees and outdoor serving will populate the diagonal on active days.

Archipelago of gardens
The archipelago of gardens provides a public retreat above the lively (and noisy) streets below.

Venice of canals and bridges
Glazed bridges connect the first floor programs as well as the gardens above.

Sportshall
The central sportshall is dimensioned for football matches with 5000 spectators but can expand to double seated capacity for other events, as well as 2-4 times more for standing concerts etc. Its integration in the neighborhood allows it to remain visually open the many hours of the day when concerns of privacy or sunscreening allow it.
The main entrance is located in the block to the southeast where people enter and descend to the level of the field in order to access the hall. Training field, dressing rooms etc. are placed on the lower level in the neighboring buildings flush with the football field.

Malmø høgskola
Malmø høgskola is located in the southwest peak on the lower floors allowing the school to benefit of the abutting facilities as well as profiting from the possibility of lending its own facilities to the neighbors. Above the school a student residence share the access to the elevated common courtyard.
Sydsvenskan

Sydsvenskans editorial offices are located on the north east corner closest to downtown Malmø on 2 main floors and an entrance level. Generous courtyards allow the daylight to travel all the way to the ground floor.

Shadows and daylight
The stealthy volumes, and the distance to the neighbors ensures that no residential neighbor will suffer from the new peaks. The 45 degree rotated street grid of the passages ensure that all of the streets will have direct sun at some point of the day, significantly increasing the quality of the public space.

Solar orientation and views

The blocks are proposed programmed to get the maximum benefit of the varying orientation in terms of daylight, cooling, passive solar heat gain and sunlit exterior space. The sloping surfaces improve solar reception while diminishing long shadows cast on the neighbors.

Flexibility
The masterplan consists of a very simple combination of typologies. A public oriented base of 2 to 3 levels containing public programs, shops, education or offices – exploiting the good connection to the street as well as the benefits of large continuous floor plates.

Above slim slabs of housing, hotel or offices are proportioned to maximize daylight, views and fresh air. If desirable the upper programs can be completed as corporate headquarters with glass covered atriums or south facing slopes of terrace houses. They can all be completed as optimized variations of the simple and universal typology of the slab. This ensures that no matter what, the original vision of the complex can be realized within the margins of the final choice of program and typology.

Phasing
The WVWS can be realized in several phases. Each of the 5 plots can be realized and inaugurated independently, but can be gradually interconnected to ultimately constitute an integrated whole. The sequence of realization can also be alternated allowing the investors the flexibility of completing the components that are most urgent or marketable. Each component contains public and private elements, architecture and landscape.

Facades
For the facades we propose light Ceramic tiles in combination with large well-insulated windows to maximize daylight and view, framed by wooden or aluminum mullions. The ceramic tiles will be made from various recycled materials making it a both environmentally, financially and aesthetically attractive solution. Also the ceramics echo the characteristic façade of the neighboring Kronprinsen tower, allowing us to blow new life into an ancient tradition.

Sustainability – passive house
Combining optimal orientation for passive solar heat gain and daylight as well as active means ie PV panels, solar panels for hot water and geothermal infrastructure it is our aim to make a passive house development free from energy consumption for other than electrical appliances. We are currently doing a carbon free development of a million m2 in Azerbaijan as well as a 33.000m2 mixed use passive house development in Hamburg harbor, and for Malmø we would aim at the same level of sustainability exclusively utilizing initiatives and technologies that are both economically profitable and technically reliable.

WVWS CREDIT LIST

Partner-in-Charge: Bjarke Ingels

Project Leader: Nanna Gyldholm Møller

Contributors: Gabrielle Nadeau, Daniel Sundlin, Jonas Barre, Nicklas Antoni Rasch, Jin Kyung Park, Fan Zhang, Steve Huang, Flavien Menu, Ken Aoki
14 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Situata nel centro di Malmo, la struttura, che occuperà 100.000 metri quadri di superficie, ospiterà funzioni sportive e residenziali assieme a centri di ricerca impegnati nel campo degli sport femminili. A selezionare il progetto di BIG è stata una giuria composta dal fondatore e principale finanziatore del Villaggio mondiale dello sport femminile, Kent Widding Persson, dal co-fondatore e imprenditore Maarten Hedlund, dagli architetti Ingemar Graahamn, Mats Jacobson e Cecilia Hansson assieme a...

    Project details
    Lovers 14 users