Cranes Attic

Genoa / Italy / 2018

33
33 Love 1,448 Visits Published

(en)


The flat is situated in the city centre of Genoa, on the top of a building in the medieval neighbour on the old dock that protects the city for the Middle Age. The apartment has a 40 square meters surface, a small area that hosts a living room with open kitchen, a bedroom and a bathroom.


The bedroom and the livingroom are divided by a custom made piece of furniture that is a closet on the bedroom side and a set of stairs on the livingroom side. Another flight of stairs hung to the ceiling leads to the rooftop terrace, with a great view over the shipyards and their cranes.


This industrial context inspired the raw materials that characterized the refurbishment, such as the osb wooden panels painted in white, used for the furniture and the doors, or the folded metal sheet employed for the suspended stairs. The metal beams that reinforce the slab after the opening of the skywindow are highlighted by painting them with a white colour, generating a contrast with the gray ceiling.


The small flat is very sunny thanks to the skywindow and to the large windows allowing wide views of the downtown and of the harbour.


 


(it)


L’appartamento si trova nel centro storico di Genova, all’ultimo piano di un condominio che sorge al centro del quartiere del Molo vecchio che sin dal medioevo protegge il porto della città.


La casa ha una superficie di appena 40 mq che il progetto ha ripartito tra una zona giorno con angolo cucina, una camera da letto e un bagno.
La camera da letto è separata dal soggiorno da un mobile realizzato su misura in osb bianco che dal lato della camera contiene un armadio mentre dal lato del soggiorno va a costituire una prima rampa di una scala che, proseguendo con una seconda rampa in metallo appesa al soffitto, permette di raggiungere il terrazzo piano soprastante, direttamente affacciato sulle riparazioni navali e le loro gru.


Proprio il contesto dei cantieri navali ha ispirato le finiture “raw” degli arredi, con l’utilizzo dei pannelli in osb e della scala metallica, così come l’utilizzo espressivo delle travi metalliche impiegate per rinforzare il solaio dopo l’apertura del foro di uscita che connette l’appartamento e il terrazzo soprastante (prima inaccessibile).


Queste strutture non sono state nascoste, ma anzi evidenziate dipingendole di bianco, a contrasto con il soffitto grigio.
Le grandi finestre e il lucernario rendono il piccolo appartamento luminosissimo e ricco di vedute aperte sulla città storica e il porto.

33 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    (en) The flat is situated in the city centre of Genoa, on the top of a building in the medieval neighbour on the old dock that protects the city for the Middle Age. The apartment has a 40 square meters surface, a small area that hosts a living room with open kitchen, a bedroom and a bathroom. The bedroom and the livingroom are divided by a custom made piece of furniture that is a closet on the bedroom side and a set of stairs on the livingroom side. Another flight of stairs hung to the...

    Project details
    • Year 2018
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design
    Lovers 33 users