Middle Park Residence

Melbourne / Australia / 2017

14
14 Love 712 Visits Published

Set within picturesque Middle Park, this existing double-fronted weatherboard was transformed into a 2-storey, 4-bedroom family home. The project is a series of complementary contrasts: the delicate light detail of the retained heritage façade against the contemporary colorbond and light face brickwork to the new extension; the original ornate features and high ceilings of the retained bedrooms against the intimate textured-orientated first floor master bedroom suite; and the lightness and texture of the living zone against the dark timbers and feature bulkheads in the kitchen.
The hub of this home is very much the living/kitchen space – set down from the existing house level to maximise volume whilst staying within the heritage overlay height limitation, with access passing by the feature cantilevered stair, the space is surrounded by natural light and connection to the outside through a series of courtyards and skylights. With a brief for there to be no dining table, the central cantilevered island becomes the gathering place – from breakfast with the kids, to coffee with friends.
The kitchen is a series of fingerprint-proof black and white laminated joinery, with concrete style benchtops and feature brass detailing. Appliances and storage are concealed, with the main preparation space located directly under the feature skylight, flooding natural light into the heart of the home. The reflective splashback ensures connectivity is maintained at all times to the living, dining and study area within this family’s forever home.


Project team

Baldasso Cortese Architects
Architect
 
Prowse
Quantity Surveyor
 
BSGM Consulting Building Surveyors
Building Surveyor
 
Meyer Consulting
Structural Engineer
 
One Construction Group
Principal Builder
 
Light Project
Lighting Consultant

14 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Set within picturesque Middle Park, this existing double-fronted weatherboard was transformed into a 2-storey, 4-bedroom family home. The project is a series of complementary contrasts: the delicate light detail of the retained heritage façade against the contemporary colorbond and light face brickwork to the new extension; the original ornate features and high ceilings of the retained bedrooms against the intimate textured-orientated first floor master bedroom suite; and the lightness...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Lovers 14 users